Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eynesil’de kafes balıkçılığı davası görüldü


GİRESUN – Eynesil’de kurulmak istenen kafes balıkçılığı projesine karşı açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

 

Giresun Eynesil ilçesine bağlı Aralık köyünde Mavi Ay Su Ürünleri ve Gıda Maddeleri Sanayii Nakliyat Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılmak istenen “Denizde Ağ Kafeslerde Kültür Balığı Yetiştiriciliği” projesine karşı açılan ÇED iptal davasının duruşması Giresun İdare Mahkemesi’nde görüldü.

 

Duruşmaya köylüler ve avukatlarının yanı sıra kentte bulunan siyasi parti temsilcileri de katıldı. Duruşmada söz alan köylülerden Zahide Torcuk, projeyle balıklara suni yem verileceğini ve bunların da denize karışacağını belirterek, “Kokudan buralarda duramayacagız. Kirlilik olursa biz denize girebilecek miyiz? Çocuklarımız buraya gelecek mi? Koku, deniz kirliliğinin yanı sıra ekosistem bozulacak” dedi.

 

Ardından söz alan Aralık Köyü Muhtarı Kemal Topal da “Bu balık çiftliklerin tümünü Ege’den kaldırdılar ve Karadeniz’e getirdiler. Madem bunun zararı yoktu neden Ege’den kalktı? ” diye sordu. 

 

BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ

 

Köylülerin avukatı Umut Alkaç ise kurulmak istenen kafeslerin sahile ve balıkçı barınağına çok yakın olduğunu belirterek, “Bir hukukçu olarak bilirkişi raporunu anlamakta güçlük çekiyorum. Raporda ihtimaller sıralanıyor ancak ‘bunlar olmayacak’ nasıl denilebiliyor. Raporda bizim kaygılarımızın hepsi tespit edilmiş. Mesela bu kafeslerin denizi kirleteceği ancak sürekli akıntının batıya doğru olacağı ihtimali ile kirliliğin sahile gelmeyeceği söyleniyor. Fakat ya doğuya doğru olursa, biz bütün atıkların sahile doğru akmaması için dua edeceğiz. Yine balıkçı barınağının zarar göreceği söyleniyor. Ama bu barınağın ekonomik katkısı olmadığı, olursa oltayla tutulabileceği ya da başka bir ilçenin barınağının kullanabileceği söyleniyor” diye aktardı.

 

İlçenin zarar görmesinin küçük bir ihtimal dahi olması durumunda bu projenin durdurulması gerektiğini vurgulayan Alkaç, “Şirket açısından maliyetsiz olacak ama maliyeti ilçe halkı ödeyecek. Balıkçı barınağı, halkın plajı yok olacak. Ama şirket kazanacak. Kamu yararı her zaman haklı çıkmalı. Tüm dünyanın terk ettiği teknolojileri biz deniyoruz. Biz bir şeylerin bedelini ödemeden tedbirini alalım” diye konuştu.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatı ise dosyanın reddedilmesini talep etti. Alınan sözlerin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya son verirken, dosya hakkında ki kararın daha sonra açıklanacağı bildirildi.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version