Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakır’da Ekolojik Film Günleri başladı: Belediyelerimiz gasbedildi ama gönlümüz kadar geniş avlularımız var

Diyarbakır'da Ekolojik Film Günleri başladı: Belediyelerimiz gasbedildi ama gönlümüz kadar geniş avlularımız var


Rojhat ABİ


DİYARBAKIR – Diyarbakır Ekoloji Derneği, 22-24 Eylül tarihlerinde düzenleyeceği Amed 2’nci Ekolojik Film Günleri’ni bugün başlattı. Film Günleri, açılışını Hewş Cafe’de yaptı. Çok sayıda sinemaseverin katıldığı gösterimde yapılan söyleşiler ile ekolojik kırıma dikkat çekildi.

EKOLOJİK YIKIM KARŞISINDA TOPLUMSAL MÜCADELE

Amed Ekolojik Film Günleri’nde, açılış konuşmasını yapan Ekoloji Derneği aktivisti Leyla Çite, şunları söyledi:

“Zor zamanlardan geçiyoruz, bütün bu ekolojik yıkımların karşısında toplumsal mücadele var. Ekolojik yıkımların karşısında kurulacak yaşamın ve önerdiğimiz üçüncü yolun nasıl kurulacağına yönelik filmler gösterime sunacağız. Belediyelerimiz gasp edildi, ama gönlümüz kadar geniş avlularımız var. Sur İçi’nde hafızamız yok edildi ama bizler bu yok etmeye karşı duruş göstereceğiz. Söz ve eylemi bütünleştirmek önemli diye düşündüğümüz için buradayız.”

Ekoloji Derneği aktivisti Leyla Çite

Ardından Ekoloji Derneğin tanıtım videosu ile başlayan film gösteriminde, “Anima” ve “Rec” isimli iki kısa yapım ile “Eko Eko Eko” isimli bir uzun metraj filmi gösterime sunuldu.

Gösterilen filmler ve içerikleri ise şöyle:

‘ANİMA’

Yunus Emre Yalçın’ın 2021 yapımı Anima filmi, taşrada kadınların ve erkeklerin hayvanlar ile kurmuş oldukları ilişki biçimindeki farklara odaklanıyor. İnsanların diğer canlılarla kurduğu ilişkilerde çeşitli kültürlerin ve yerleşik ritüellerin etkisini araştıran bu kısa belgesel, Türkiye’deki farklı kültürlerde kutsallık ve kurban kavramlarına bakıyor ve insanlar ile hayvanlar arasındaki tarihsel güç ilişkilerini gözler önüne seriyor.

‘REC’

Gösterilen ikinci kısa film ise Rezan Mir Uğur’un 2022 yılında çektiği “REC” adlı film. Film, etrafında gelişen olaylara hiç müdahale etmeden, kamera etrafına üşüşen çocukların konuşmaları ve kamera ile tanışmanın verdiği şaşkınlık, heyecan ile sürüyor ve aynı doğallıkla sona eriyor.

‘EKO EKO EKO’

Son olarak gösterilen İlkay Nişancı’nın 8 yıldır üzerinde çalıştığı Eko Eko Eko belgeselinde ise, modern kentli insanın gezegenin yaşadığı ekolojik çöküşe nasıl tepki verdiği sorgulanıyor. Belgeselde Ceren Moray’ın canlandırdığı iki karakter, günlük hayatta hepimizin aklını kurcalayan ekolojik çıkmazlara yanıt arıyor. Alanında uzman 26 akademisyen mevcut ekonomik düzenin ekolojik anlamda sürdürülebilir olup olmadığını ortaya koyuyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version