Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Derne Belediye Başkanı: Ölü sayısı 20 bini bulabilir

Derne Belediye Başkanı: Ölü sayısı 20 bini bulabilir


Libya’nın doğusunu geçen hafta vuran sel felaketinde bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Selin en büyük can ve mal kaybına yol açtığı doğudaki Derne kentinde ölü sayısının 20 bini bulabileceği açıklandı. Derne Belediye Başkanı Abdülmenam Al-Ghaithi, çarşamba günü El Arabiya kanalına yaptığı açıklamada kentte ölenlerin sayısının 18 bin ila 20 bine ulaşabileceğini söyledi.

Orta Akdeniz’de etkisini gösteren ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran “Daniel” fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Yetkililer tarafından şu ana kadar verilen ölü sayıları farklılık gösterse de hepsi binlerce. Libya Ulusal Birlik Hükümeti son yaptığı açıklamada sel felaketinde en az 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı. Libya’nın doğusunu yöneten yönetimin sivil havacılık bakanı Hichem Abu Chkiouat, Reuters’a yaptığı açıklamada şu ana kadar 5,300’den fazla ölü sayıldığını ve bu sayının önemli ölçüde artabileceğini, hatta iki katına çıkabileceğini söylemişti. Chkiouat telefonla yaptığı açıklamada “Deniz sürekli olarak düzinelerce ceset boşaltıyor” demişti. Doğudaki yetkililerin sözcüsü Tarık Haraz ise 3 bin 200 cesede ulaşıldığını ve bunlardan 1100’ünün kimliğinin henüz tespit edilemediğini söylemişti.

CESET TORBALARI ÇAĞRISI YAPILDI

Libya’nın harap olmuş Derne kentinin sakinleri çarşamba günü çaresizce kayıp yakınlarını ararken, kurtarma görevlileri binlerce insanın ölümüne ve birçoğunun denize sürüklenmesine neden olan sel felaketinin ardından daha fazla ceset torbası için çağrıda bulundu. Akdeniz kıyısındaki kentin büyük bir bölümü, pazar gecesi genellikle kuru olan nehir yatağını süpüren ve kentin üzerindeki barajları patlatan güçlü bir fırtına tarafından serbest bırakılan su seliyle yok olmuştu. Çok katlı binalar, içinde uyuyan ailelerle birlikte çökmüştü.

KAYIP SAYISI 5 BİN İLA 10 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR

Libyalı yetkililer kayıp sayısını 10 bin olarak açıkladı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu rakamın en az 5 bin olduğunu söyledi. BM’nin göç ajansı Uluslararası Göç Örgütü, Derne’de en az 30 bin kişinin yerinden edildiğini söylemişti.

TÜRKİYE İKİ SAHRA HASTANESİ KURMAK İÇİN GEMİ GÖNDERİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece 148 sağlık çalışanının daha İzmir Alsancak Limanı’ndan kalkacak gemi ile sel felaketinden etkilenen Libya’ya gideceğini duyurdu. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Libya’da yaşanan sel felaketinde binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve binlercesinden de haber alınamadığını belirtti. Koca, bakanlık olarak felaketin ardından Libya’ya, 2 acil müdahale ünitesi, tıbbi sarf malzemeleri, çok sayıda jeneratör, ilaç ve tıbbi cihazlar ile 11 kişilik UMKE ve UMKE ATAK timi gönderildiğini anımsattı. Yeni gönderilecek ekiple 159 sağlık çalışanının Libya halkının yanında olacağını aktaran Koca “Bu gece, İzmir Alsancak Limanı’ndan kalkacak gemi ile 148 personel daha gönderiyoruz. Tam teşekküllü 2 sahra hastanesi ve 6 acil müdahale ünitesi, 10 ambulans, UMKE ATAK donanımlı 7 araç, 6 acil müdahale aracı aynı gemiyle yolda” dedi.

EĞİTİME 10 GÜN ARA VERİLDİ

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe ise yaşanan sel felaketi sebebiyle ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitime 10 gün ara verildiğini duyurdu. Dibeybe, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Felakete uğrayan beldelerdeki acı durumu göz önüne alarak ülke çapında ilk ve orta eğitim kurumlarında eğitime 10 gün ara verilmesi kararı aldım” dedi. Dibeybe, daha önceki açıklamasında selden dolayı evlerinden ayrılanların kalmaları için 700 yataklı bir geminin Derne sahiline yönlendirildiğini duyurmuştu. Uluslararası alanda tanınan Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) batıdaki Trablus’ta bulunurken, Derne’yi da içeren doğuda paralel bir yönetim faaliyet gösteriyor.

DİBEYBE BARAJLARIN ÇÖKMESİ NEDENİYLE ACİL SORUŞTURMA TALİMATI VERDİ

Abdulhamid Dibeybe ayrıca Derne’deki iki barajın çökmesiyle ilgili “acil soruşturma” açılmasını emretti. X sosyal medya hesabından, “Başsavcı’ya Derne’deki iki barajın çökmesine ilişkin acil soruşturma başlatılması ve ilgili kurumlara soruşturmayla ilgili tam bir işbirliği içinde olmaları talimatını verdim” açıklamasını yaptı. Daha önce AA’ya konuşan Libyalı tarihçi Ferac Davud ed-Dernavi, Derne’nin yarısının vadinin alt tarafında kaldığını ve kentin güneyinden gelen tüm yağmur sularının döküldüğü bir noktada olduğunu belirterek, “Daniel’ fırtınasının etkili olmasının ardından kentte yağmur sularını tutan iki baraj çöktü. Bu, tam bir felaketti.” demişti. Dernavi, Libya’da yerel yetkililerin vadiden kaynaklı doğal afet tehlikesini engellemeye çalışarak barajlar inşa ettiğine ancak felaketlerin yine de sürdüğüne dikkati çekerek, şu ifadeleri kullanmıştı: “Dün çöken barajlar, yani El-Bilad ve Bumansur barajları 1986 yılında inşa edilmiş. O dönemde baraj sularının kanalizasyondan sızması sonrasında yine sel felaketi meydana gelmiş ve insanlar zarar görmüş.” (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version