Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demokratlar’dan rüşvetle suçlanan Senatör Menendez’e istifa çağrıları artıyor

Demokratlar'dan rüşvetle suçlanan Senatör Menendez'e istifa çağrıları artıyor


ABD’li Demokrat Senatör Bob Menendez savcıların kendisi ve eşini New Jersey’li üç iş insanından rüşvet almakla suçlamasının ardından, görevini kötüye kullandığını reddederek ve Kongre’den istifa çağrılarını duymazdan geldi.

Aralarında Menendez’in eyaleti New Jersey’in Demokrat valisinin de bulunduğu bazı seçilmiş yetkililer, Menendez’i kamuoyu önünde istifa etmeye çağırdı. Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve kıdemli Demokrat Nancy Pelosi dün geç saatlerde MSNBC’ye verdiği demeçte Menendez’in istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

ABD savcıları Menendez’in Mısır hükümetine yardım etmek ve iş insanların yönelik kolluk kuvvetleri soruşturmalarına müdahale etmek için nüfuzunu kullanma karşılığında altın külçeleri ve yüz binlerce dolar nakit para kabul ettiğini söylemişti.

SENATO DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ BAŞKANLIĞI’NDAN GEÇİCİ OLARAK İSTİFA ETMİŞTİ

Menendez’in Senato’da kalma kararı, New Jersey’in 1972’den bu yana Senato’ya bir Cumhuriyetçi seçmemiş olmasına rağmen, partisinin bu meclisteki 51-49’luk dar çoğunluğunu koruma çabalarını zorlaştırabilir. Menendez, güçlü Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığı görevinden geçici olarak istifa etti. Senato’daki Demokrat Parti kuralları, ağır bir suçla itham edilen herhangi bir üyenin liderlik pozisyonunu bırakmasını gerektiriyor, ancak suçsuz bulundukları takdirde makamlarını geri alabiliyorlar.

‘SADECE AKLANMAKLA KALMAYACAĞIM KIDEMLİ SENATÖR OLMAYA DEVAM EDECEĞİM’

Cuma günü suçlanmasından bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada 69 yaşındaki Menendez, “Tüm gerçekler ortaya çıktığında, sadece aklanmakla kalmayacağıma, aynı zamanda New Jersey’in kıdemli senatörü olmaya devam edeceğime inanıyorum” dedi.

Ohio Senatörü Herrod Brown ise yaptığı açıklamada Menendez’i istifaya çağıran Senato’daki ikinci Demokrat isim oldu. “Senatör Menendez halkın güvenini sarsmıştır ve ABD Senatosu’ndan istifa etmelidir” dedi. Demokrat Pennsylvania Senatörü John Fetterman, cumartesi günü Menendez’i istifaya çağırmıştı. Pazartesi günü ise Demokrat Massachusetts Senatörü Peter Welch de Menendez’i istifaya teşvik ettiğini çünkü hakkındaki iddiaların “etkili bir senatör olma kapasitesini tehlikeye attığını” söyledi.

BEYAZ SARAY: CİDDİ BİR MESELE OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Menendez’in Kongre’de kalma kararını değerlendirmedi ancak Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Senatörün başkanlıktan istifa etmesinin doğru olduğuna inanıyoruz” demekle yetindi.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Jean-Pierre, Demokrat Parti’nin lideri olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın, rüşvet almakla suçlanan Demokrat New Jersey Senatörü Menendez hakkındaki tutumuna ilişkin bir soruya, bunu “ciddi bir mesele” olarak gördükleri yanıtını verdi. Sözcü Menendez’in Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığından ayrılmasının doğru bir karar olduğunu, bu hususta başka bir konuda verilecek kararın Menendez’in kendisi ve Senato liderliğine ait olacağı değerlendirmesinde bulundu.

SAVCILAR TÜM MALVARLIĞINI KAYBETMESİNİ SİTİYOR

Savcılar Menendez’in evi, 2019 model üstü açık Mercedes-Benz arabası ve 566 bin dolar nakit para, altın külçeleri ve banka hesap fonları da dahil olmak üzere mal varlığını kaybetmesini istiyor. Menendez ise aralarında Mısır’ın da bulunduğu ülkelerin insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması için çalıştığını ve evindeki paranın hesaplarından çekilerek acil durumlar için saklandığını öne sürüyor.

NE OLMUŞTU?

New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’ne geçen hafta sunulan 39 sayfalık iddianamede, Menendez ve eşi Nadine Arslanian’a, New Jerseyli iş insanlarıyla girdiği ilişkilerde rüşvete karışma suçlamaları yöneltilmişti. Federal savcılar, bir yıldan fazla süren soruşturma kapsamında, Menendez’in evinde yapılan aramalarda 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık gizli nakit para ele geçirdiklerini açıklamıştı. İddianamede ayrıca, Menendez’in senatörlük makamını kullanarak altın ve nakit para dışında usulsüz şekilde ev ipoteği ödemeleri, usulsüz iş tazminatı ve lüks bir araç edinme gibi yolsuzluk işlerine karıştığı aktarılmıştı.

İddianame ile New Jersey’nin Demokrat Senatörü Menendez’e 10 yıl içinde ikinci kez yolsuzlukla ilgili suçlama yöneltilmiş oldu. Senato Tarih Ofisi’ne göre, 69 yaşındaki Menendez, ABD tarihinde iki ayrı suç iddiasıyla suçlanan ilk senatör olarak kayıtlara geçti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version