Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demokratik Kongo’daki katliamla ilgili altı asker yargılanıyor: Ölenlerin sayısı 50’yi aştı

Demokratik Kongo'daki katliamla ilgili altı asker yargılanıyor: Ölenlerin  sayısı 50'yi aştı


Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde altı asker, geçen hafta ülkenin doğusundaki Birleşmiş Milletler (BM) karşıtı gösterilerin ordu tarafından bastırılması sırasında 50’den fazla kişinin öldürülmesine karıştıkları gerekçesiyle suçlandı.

Goma şehrindeki askeri mahkemeden yapılan açıklamaya göre, aralarında cumhuriyet muhafızlarından bir albay ve bir yarbayın da bulunduğu altı kişilik grup, “cinayet işleyerek insanlığa karşı suç işlemek, kötü niyetli yıkım ve askerleri görev veya disipline aykırı eylemlerde bulunmaya teşvik etmek” ile yargılanıyor. Askerlerden henüz savunmalarını yapmaları istenmedi.

ÖLÜ SAYISI 56’YA YÜKSELDİ

Adının açıklanmasını istemeyen cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynağa göre, pazar günü tutuklandıkları açıklanan iki subay, protestoculara ateş açan askerlere komuta ediyordu. Kongo hükümeti geçtiğimiz Çarşamba günü Goma’da meydana gelen olaylarda 43 kişinin öldüğünü ve 56 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Askeri savcı Michel Kashil ise bugün yaptığı açıklamada toplamda 56 eylemcinin öldürüldüğünü açıkladı. MONUSCO olarak bilinen BM barışı koruma misyonu, geçen yıldan bu yana kısmen on yıllardır süren milis şiddetine karşı sivilleri koruyamadığı yönündeki şikayetlerden kaynaklanan protestolarla karşı karşıya kalıyor. Temmuz 2022’de MONUSCO karşıtı bir protestoda, Goma ve Butembo kentinde üç barış gücü askerinin de aralarında bulunduğu 15’ten fazla kişi ölmüştü.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version