Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Demans hastası Güler tahliye edilsin’


ANKARA – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 27 yıldır tutuklu olan 83 yaşındaki demans hastası Sıddık Güler’in tahliyesini talep etti.

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri eylemlerinin 470’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde basın açıklaması yaptı. “Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde,  Menemen R Tipi Cezaevi’nde tekerlekli sandalyeye bağlı ve kendi ihtiyaçlarını tek başına gideremeyecek durumda olan 82 yaşındaki ağır hasta tutuklu Sıddık Güler’in durumuna dikkat çekildi.

 

27 MAHPUS YAŞAMINI YİTİRDİ

 

Açıklamayı yapan İHD üyesi Sevil Turgut, cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların zamanında tahliye edilmemelerinin tutukluların yaşamlarını kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Turgut, “2023 yılı başından bu ya tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde en az 27 mahpus yaşamını kaybetti. Bu mahpusların içinde 16 mahpus hastalıkları nedeniyle vefat etmiştir. Ve tüm bu ölümler, önlenebilir ölümlerdir” dedi.

 

27 YILDIR CEZAEVİNDE

 

Açıklamada hasta tutuklu Sıddık Güler’in sağlık durumuna dikkat çeken Turgut, Güler’in yaşamsal ihtiyaçlarını devam ettirmek için yanında olan kişilerden destek alması gerektiğini belirterek, “Sıddık Güler 83 yaşında olup yaklaşık olarak 27 yıldır hapishanede tutulmaktadır. İskenderun’da bulunduğu süreçte İskenderun Devlet Hastanesine yapılan sevki sonucunda 02.03.2021 tarihli sağlık kurulu raporu düzenlenmiş ancak hem yaşı hem de arkadaşlarının bakımına ihtiyaç duyması ve de hastalıkları tespit edilmesine rağmen ‘doktor ve reviri bulunan bir cezaevinde kalmasında sakınca yoktur’ ibaresi ile sonuçlandırılmış ve infazının ertelenmesi reddedilmiştir. Kalp rahatsızlığı bulunmakta ve iki kez anjiyo olmuştur” diye belirtti.

 

ATK’YE GÖTÜRÜLMEDİ

 

Güler’in demans hastası olduğu ve bu sebeple yemek yemeyi su içmeyi unuttuğunu ve ailesi tarafından ziyaret edildiğinde; konuşmakta, yürümekte zorlandığının gözlendiğini ve kimi zaman görüşe tekerlekli sandalye ile getirildiği bilgilerini de paylaşan Turgut,  “Temmuz ayında kendisi ile yapılan görüşmede önce hastaneye tetkikler için götürüleceği Genel Cerrahi, Gögüs hastalıkları muayeneleri, Odyometri ve eko çekimlerinin buradaki hastaneden tamamlandıktan sonra Adli Tıp Raporu alınması için İstanbul’a götürüleceği söylenmiştir. Ancak bugüne kadar Sıddık Güler’in tahliyesine dair herhangi bir gelişme olmamış ve söylenmesine rağmen Adli Tıp Kurumu’na da götürülmemiştir” diye konuştu.

 

TAHLİYE TALEBİ

 

Güler’in yaşı ve rahatsızlıkları sebebiyle cezaevinde tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini vurgulayan Turgut, “Sağlığı için uygun olmayan hapishane koğuşları durumunu daha da zorlaştırmakta ve her gecikilen süre durumunu daha da ağırlaştıracaktır. Bu nedenle infazının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version