Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezayir’den öldürülen turistlerle ilgili ilk açıklama: Önce uyarı ateşi açtık

Cezayir'den öldürülen turistlerle ilgili ilk açıklama: Önce uyarı ateşi açtık


– Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan ülkenin karasularına giren ve Sahil Güvenliğin açtığı ateş sonucu iki turistin ölümüne birinin de yaralanmasına yol açan olayla ilgili ilk açıklama geldi. Bakanlık, Sahil Güvenliğin turistleri doğrudan hedef almadan önce uyarı ateşi açıldığını öne sürdü. Bakanlık, “Birden fazla uyarı atışından sonra bir jet skiye ateş açıldığını” iddia etti ve kurşun yarası almış bir başka cesedin geçen çarşamba günü bulunduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı, “Deniz sınırı bölgesinin uyuşturucu kaçakçılığı çeteleri ve organize suç örgütleri tarafından yoğun şekilde kullanıldığının göz önüne alınması gerektiğini” de vurguladı.

‘BEN HERHANGİ BİR UYARI ATEŞİ DUYMADIM’

Olaydan sağ kurtulan Mohamed Kissi ise söz konusu açıklamaya itiraz ederek “Ben herhangi bir uyarı ateşi duymadım. Sadece doğrudan kardeşim Bilal’i öldüren silah seslerini duydum” dedi. Ona göre olay, geçen salı günü Cezayir sınırındaki Fas sahil beldesi Saidia yakınlarında beş kişinin jet ski ile Cezayir sularına girmesinin ardından meydana geldi. Kissi, arkadaş grubuna hava karardıktan sonra Cezayir’e ait bir tekne tarafından yaklaşıldığını söyledi. Tekneden gruba ateş açıldığını duyduğunu belirten turist, 29 yaşındaki kardeşi Bilal ve 40 yaşındaki Abdelali Mchiouer’in vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Kissi, grubun bir diğer üyesi Smail Snabi’nin ise yaralı hâlde Cezayirli yetkililer tarafından gözaltına alındığını da ekledi. Cezayir ile Fas arasındaki sınır 1994’ten bu yana kapalı ve Cezayir’in 2021’de Rabat ile ilişkilerini kesmesinin ardından iki ülke arasında diplomatik ilişki de bulunmuyor. Öldürülen Mchiouer’in babası, uygun bir cenaze töreni için hala oğlunun cesedinin verilmesini beklediklerini söyledi. Faslı yetkililer ise ‘adli bir mesele’ olarak nitelendirdikleri dava hakkında yorum yapamayacaklarını açıkladı.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI OLAYI DOĞRULADI

Yerel basında yer alan haberlere göre Mohamed ve Bilal Kissi ile birlikte tutuklandığı tahmin edilen Smail Snabi, Fas ve Fransa çifte vatandaşlığına sahip. Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi olayı kınadı ve “hızlı bir şekilde” 18 ay hapse mahkum edilen Snabi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarından birinin öldüğünü ve diğerinin Cezayir’de gözaltına alındığını doğruladı. Bakanlık, ailelerle birlikte Fas ve Cezayir’deki yetkili makamlarla temas halinde olunduğunu da ekledi.

BATI SAHRA SORUNU UZUN YILLARA DAYANIYOR

İki ülke yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğunda bir sınırı paylaşıyor ve bu sınır Fransız sömürge yönetiminden bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana gerilim kaynağı oldu. İslamcı militanların Fas’ın tarihi Marakeş kentindeki bir oteli bombalamasının ardından sınır 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version