Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevinde işkence gören Rouhi yaşamını yitirdi


HABER MERKEZİ – İdam cezası bozulan İranlı aktivist Javad Rouhi cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Af Örgütü Rouhi’nin ağır işkencelere maruz kaldığını açıkladı. 

 

İran’da Jina Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan “Jin, jiyan, azadî” direnişine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan 35 yaşındaki Javad Rouhi, cezaevinde yaşamını yitirdi. Yetkilileri, Rouhi’nin nöbet geçirmesinin ardından yetersiz tedavi nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtirken, İran’daki aktivistler ise Rouhi’nin ölümünden yetkilileri sorumlu tuttu.  

 

AF ÖRGÜTÜ: İŞKENCE GÖRDÜ 

 

İran’da sosyal medya paylaşımları yapan aktivistler yargı ve güvenlik makamlarını Rouhi’nin ölümüne neden olmakla suçladı. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Rouhi’nin ölümüne ilişkin bir açıklama yaptı. Af Örgütü, Rouhi’nin kırbaçlandığını, dondurucu soğuklara ve elektrik şokuna maruz bırakıldığını, itirafa zorlamak için kafasına silah dayandığını belirtti. 

 

İDAM CEZASI BOZULMUŞTU

 

“Kuran yaktığı” iddiasıyla Nowshahr kentindeki bir mahkeme tarafından “dine hakaret”, “kamu malına zarar verme” ve “halkı ulusal güvenliğe karşı kışkırtma” suçlarından üç kez ölüm cezasına çarptırılan Rouhi’nin cezası Mayıs ayında ülkenin yüksek mahkemesi tarafından bozulmuş ve davası yeniden değerlendirilmek üzere başka bir mahkemeye havale edilmişti. 

 

Mahkemenin dava dosyalarını incelemesi, Rouhi’nin protestolara bireysel olarak katıldığını ve eylemlerinin İslam hukuku uyarınca ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek suçlar olan “moharebeh” (Allah’a karşı savaş açmak) ve “yeryüzünde bozgunculuk” suçlarının yasal tanımlarıyla uyuşmadığını ortaya koymuştu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version