Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Burkina Faso’daki cunta yönetimi: ‘Darbe girişimini engelledik’

Burkina Faso'daki cunta yönetimi: 'Darbe girişimini engelledik'

Burkina Faso’nun darbeyle iktidarı ele geçiren askeri yönetimi dün yaptığı açıklamada, 26 Eylül’de bir darbe girişiminin güvenlik ve istihbarat servisleri tarafından engellendiğini söyledi ancak neler yaşandığına ilişkin ayrıntılı açıklama yapmadı. Yapılan açıklamada “Bazı subaylar ve diğerlerinin Cumhuriyet’in kurumlarına saldırmak ve ülkeyi kaosa sürüklemek gibi karanlık bir niyetle Burkina Faso’yu istikrarsızlaştırmayı planladıkları” savunuldu. Darbe girişimine katılanların kimlikleri açıklanmazken, bazı tutuklamaların yapıldığı ve bazı kişilerin arandığı belirtilerek “Soruşturmalar bu komplonun azmettiricilerinin maskesinin düşürülmesine yardımcı olacaktır” dendi.

DÖRT KİŞİ GÖZALTINDA, İKİ KİŞİ ARANIYOR

Burkina Faso askeri savcılığı ise daha sonra dört kişinin gözaltına alındığını ve iki kişinin de firarda olduğunu duyurdu. Askeri savcılık açıklamasında “devlet güvenliğine karşı bir komplo düzenlendiğini ve bu komploya subayların karıştığı yönündeki inandırıcı iddialar üzerine bir soruşturma başlattığını” duyurdu.

26 Eylül’de darbe söylentileri sonrası başkent Vagadugu’da çok sayıda gösterici sokağa inmiş ve askeri yöentimin lideri İbrahim Traore’ye destek sloganları atmıştı. Bir önceki gün ise cunta yönetimi Fransız haber dergisi Jeune Afrique’yi Burkina Faso silahlı kuvvetleri içinde gerginlik ve hoşnutsuzluk bildiren “gerçek dışı” makaleler yayınladığı için askıya almıştı.

NE OLMUŞTU?

Cunta geçen yıl iki askeri darbenin ardından iktidara geldi. Ocak 2022’de Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba’nın yönetime el koyduğu ülkede bir darbe de Eylül 2022’de Yüzbaşı İbrahim Traore tarafından yapılmıştı. Son darbeyi kısmen El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı silahlı grupların Burkina Faso ve Batı Afrika’nın Sahel bölgesindeki komşularını istikrarsızlaştıran isyanı tetiklemişti. Traore, son darbeden bir ay sonra yemin ederek geçiş dönemi devlet başkanı olarak göreve başlamıştı. Yaklaşık 20 milyon nüfuslu ülke, bağımsızlığını kazandığı 1960’tan bu yana 10’a yakın askeri darbe gördü. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version