Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birçok kentte protesto: Cumartesi Anneleri’nin buluşması suç değil


HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınması ve eylemlerinin engellenmesini protesto eden İHD şubeleri, buluşmanın suç unsuru oluşturmadığını belirtti. 

 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve faillerin yargılanmasını talep eden Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda her hafta yapmak istediği eylem, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 23 haftadır Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellenirken, İnsan Hakları Derneği (İHD), birçok kentte yaptığı açıklamalarla Cumartesi Annelerinin engellenmesini protesto etti.  

 

RIHA

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın adalet mücadelesine destek vermek amacıyla şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.  “Kayıplarımızı aramaktan, Galatasaray Meydanı’ndan ve adalet talebimizden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartın asıldığı açıklamaya sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi. 

 

Basın metnini okuyan İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal, toplantı ve gösterinin anayasal bir hak olduğunu belirterek, her hafta kayıp yakınlarının eylemlerinin engellendiğine dikkat çekti. Her hafta kayıp yakınlarına yönelik gerçekleşen gözaltıların hak ihlali olduğunu belirten Tutal, “Her Cumartesi, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden koşullarda gözaltına alınmaktayız. Oysa gözaltına alma kararı, kişinin suç işlediğini gösteren güçlü deliller olduğunda verilebilir. Anayasa Mahkemesi dahil yargı organları, Cumartesi Anneleri’nin engellenmesinin hak ihlali olduğunu ve buluşmalarında suç unsurunun oluşmadığını belirtmektedir. Savcıların bağlı olduğu Adalet Bakanı’na ve kolluğun bağlı olduğu İçişleri Bakanı’na soruyor ve bir açıklama bekliyoruz: Suç unsurları oluşmadığı halde neden gözaltına alınıyoruz? Hukuki açıdan, gözdağı vermek, caydırmak veya onur kırmak amacıyla gözaltı kararı vermek mümkün olmadığına göre, tüm eylem ve işlemlerinizi hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde yapma yükümlülüğünüzü askıya mı aldınız?” diye sordu. 

 

ADANA

 

İHD Adana Şubesi, Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla dernek binalarında basın açıklaması yaptı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Şube Sekreteri Havin Ölmez okudu. 

 

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği açıklamanın engellenip, gözaltına alınmalarına işaret eden Ölmez, “Anayasa, hukuk, adalet tanımayan, devletin kurumsal yapısını darmadağın eden, keyfi uygulamalarla toplumu germeyi amaçlayan bu anlayışa boyun eğmeyeceğiz. Devleti yönetenlere, tüm eylem ve işlemlerinde hukuka bağlı kalma yükümlülüklerini hatırlatmaya devam edeceğiz. Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımıza ve adalete ulaşmak için hukukun bütün imkanlarını  kullanmakta ısrar edeceğiz” dedi. 

 

Ölmez, 12 Eylül 1994’te Ankara’da gözaltına alınarak kaybedilen ve dosyası kapatılan Kenan Bilgin’i ve tüm kayıplarımızı unutmayacaklarını belirtti. 

 

MERSİN

 

İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda  Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Mersin il yöneticileri ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi. 

 

ŞIRNEX

 

İHD Şirnex Şubesi, Cizîr ilçesindeki Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada,  “Hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz: Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’nindir kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartı açıldı. Açıklamada basın metni İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu tarafından okundu.   

 

İZMİR

 

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Kayıplar belli failler nerede” ve “Kayıplar vicdandır, sahip çık” pankartları açıldı. Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş yaptı. Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından alkışlarla son buldu. 

 

WAN

 

Wan’da Cumartesi Anneleri/İnsanları’na destek amacıyla her hafta yapılmak istenen açıklamaya bu hafta da valiliğin iki günlük yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Açıklama, İHD Wan Şubesi’nin önünde yapıldı. İHD Wan Şube Yönetim Kurulu üyesi Ayten Kıran,  Valiliğin aldığı kararın Anayasa’ya aykırı ve keyfi bir karar olduğunu söyledi. Kıran, devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak kaybedenleri aramaktan vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Basın açıklamasına katılanlar, Van Valiliği’nin aldığı yasak kararını, alkışlarla protesto etti.

 

DÊRSIM

 

İHD Dêrsim Şubesi, Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla başlattıkları eylemi sürdürdü. Seyid Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamada, “AYM Kararı uygulansın Galatasaray Ablukası kaldırılsın” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan İHD Yöneticisi Nilüfer Aktağ, yasaklamalara tepki gösterdi. 

 

  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version