Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bin 172 sivil alt mühimmat saldırısında hayatını kaybetti


CENEVRE – “2023 Alt Mühimmat Gözlem Raporu”na göre üretimi yasak olan alt mühimmat saldırıları sonucu bin 172 sivil hayatını kaybetti. 

 

Uluslararası anlaşmalara göre kullanımı, üretimi, transferi ve depolanması yasak olan alt mühimmatlara ilişkin “2023 Alt Mühimmat Gözlem Raporu” açıklandı. Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Handicap International’ın 

raporuna göre, 2022 yılında alt mühimmat saldırıları sonucu bin 172 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam. Rapora göre, bu artışın ana nedeni, bu tür patlayıcıların Ukrayna’da tekrar tekrar kullanılması. 

 

BİN 172 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

 

Raporda, “2022’de Rus güçlerinin yasaklanmış alt mühimmat silahlarıyla gerçekleştirdiği yoğun saldırılar, Ukrayna’da yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Bu saldırılar, sağlık kuruluşlarına, fabrikalara ve konutlara zarar verdi. Ukrayna güçleri de bu yıkıcı silahları kullandı. Bu, 2010’dan bu yana kaydedilen en yüksek rakam olan bin 172 kişinin yaralandığı veya öldüğü anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.

 

SURİYE’DE 84 SİVİL 

 

Rapora göre 2022’de Suriye’de gerçekleşen alt mühimmat saldırıları sonucu 84 kişi hayatını kaybetti. Yemen’de ise 95 kişi bu nedenle hayatını kaybetti.

 

ALT MÜHİMAT BOMBASI NEDİR? 

 

Alt mühimmat bombaları, birçok mini bomba içeren silahlardır. Geniş alanlara dağıtılmak üzere tasarlanmışlardır ve bu nedenle evlere düşmeleri kaçınılmazdır. En ufak bir temasla patlayabilirler ve çatışmalar sırasında ve sonrasında insanları öldürebilir veya sakat bırakabilirler.

 

Handicap International yaptığı açıklamada bu eylemlerin sorumlularının hesap vermesi çağrısı yaptı.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version