Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden, Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlayacak: Daha fazla askeri yardım gündemde

Biden, Zelenskiy'i Beyaz Saray'da ağırlayacak: Daha fazla askeri yardım gündemde


ABD Başkanı Joe Biden, 21 Eylül’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlayacak. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 21 Eylül Perşembe günü Biden’ın Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlayacağını söyledi.

Biden ve Zelenskiy’nin Beyaz Saray’da böylelikle üçüncü kez görüşmüş olacaklarını belirten Sullivan, görüşmenin çok “kritik” bir dönemde gerçekleşeceğini söyledi ve ABD’nin Ukrayna’ya silah ve teçhizat tedarikinin sürdüğünü dile getirerek, “Başkan Biden, tüm süreçle ilgili Başkan Zelenskiy’nin görüşlerini dinlemeyi merakla bekliyor” dedi.

Biden’ın ABD’nin ve Amerikan halkının desteğini teyit edeceğini anlatan Sullivan, “Biden, Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü korurken ABD’nin hem kendi desteğini sürdüreceğini hem de tüm dünyayı teşvike devam edeceğini aktaracak” açıklamasında bulundu. Sullivan, Zelenskiy’nin ABD Kongresi’ni de ziyaret edeceğini ve her iki siyasi partiden (Demokratlar ve Cumhuriyetçiler) Kongre liderleriyle de bir araya gelmesinin beklendiğini duyurdu. Kongre, Ukrayna’ya 21 milyar dolar askeri ve insani yardım sağlamayı tartışıyordu.

YENİ SİLAH YARDIMI BEKLENİYOR

Reuters haber ajansı pazartesi günü üç ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD’nin 300 km’ye kadar uçabilen Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) veya misket bombalarıyla dolu 70 km menzilli Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (GMLRS) füzeleri ya da her iki sistemi birden göndermeyi düşündüğünü söylemişti. Kiev defalarca Biden yönetiminden Rusya saldırısı altındaki topraklardaki ikmal hatlarına, hava üslerine ve demiryolu ağlarına saldırmak ve bunları bozmak için ATACMS istemişti. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, ABD’nin Zelenskiy’nin önümüzdeki hafta Beyaz Saray’a yapacağı ziyaret sırasında Ukrayna için ATACMS duyurusu yapmayı planlamadığını da söyledi.

BM GENEL KURULU’NDA DA KONUŞACAK

New York’ta düzenlenecek BM 78. Genel Kuruluna katılacak olan Zelenskiy, liderlere de hitap edecek. Zelenskiy, en son Aralık 2022’de Washington’a düzenlediği ziyarette Kongre’ye hitap etmiş, ABD’nin Ukrayna’ya yardımlarının “bağış” olmadığını, “küresel güvenlik ve demokrasiye” yatırım olduğunu savunmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version