Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beyoğlu ve Akdeniz’de KDP’nin saldırıları protesto edildi


HABER MERKEZİ – Beyoğlu ve Akdeniz ilçelerinde polis ablukasına rağmen KDP’nin Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki saldırıları protesto edildi. 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde KDP’ye bağlı özel güçlerin Bradost kırsalında bulunan Goşîne alanındaki Gewriya Zîne’de HPG mevzilerine saldırılarına tepki büyüyor.  Bugün de İstanbul ve Mersin’de saldırılar protesto edildi. Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde İstanbul’da açıklama yapıldı. “Görevimiz kazanımlarımızı korumak, birakujîyi engellemek” sloganıyla Taksim Tünel’de yapılan açıklamaya, kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

AÇIKLAMA ÖNCESİ GÖZALTI 

 

Açıklama öncesi Taksim Tüneli ablukaya alan polisler, İstiklal Caddesi’nde ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç ile birlikte 3 kişiyi herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına aldı. Polisin abluka ve gözaltı tehdidine rağmen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir, Cengiz Çiçek, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri ve çok sayıda kişi, HDK Genel Merkez binasından Tünel’e doğru yürüyüşe geçti. Tünel’e gelir gelmez ablukaya alınan grup, Federe Kurdistan Bölgesi’nin saldırı altında olduğunu belirterek, “Savaş politikalarına karşı halkların eşitliğini savunuyoruz”  diyerek, var olan ablukaya tepki gösterdi. Sık sıkı “Bijî biratiya gelan” sloganı atan grup, daha sonra polis şiddetiyle gözaltına alındı.

 

‘FAŞİZMİN FOTOĞRAFIDIR’ 

 

Abluka altında “İhaneti kabul etmeyeceğiz, kazanımlarımızı koruyacağız” pankartı açan grup adına açıklama yapan Yeşil Sol Parti Milletvekilli Cengiz Çiçek, “Unutulmasın. Kürt halkı bugünlere böylesine gelmedi. On yıllar boyunca mücadelesiyle, direnişiyle geldi. Bakın bir kez daha burada faşizmin fotoğrafı var. Şu anda halkımıza saldırılıyor. Ulusal birlikte, kardeşlikte ısrar eden insanlara coplarla saldırılıyor. İşte bu hem faşizmin fotoğrafı hem de savaşı kimin istediğinin fotoğrafı. Size inat, ant olsun bu topraklarda Kürtler için kardeşliği, barışı getireceğiz” dedi.

 

21 GÖZALTI 

 

Açıklamanın ardından HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kamaz’ın da aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. 

 

KALP HASTASINA POLİS ŞİDDETİ 

 

Ablukada gözaltına alınan bir kişi kalp hastası olduğunu söylemesine rağmen kafasına yumruklar atılarak, onlarca polisin şiddetiyle gözaltına alındı. Haber takibi gazeteciler ise, polisler tarafından alanın dışına çıkarılarak, görüntü alması engellendi.

 

MERSİN

 

KDP saldırıları Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Özgür Çocuk Parkı’nda da protesto edildi. Mersin Valiliği, açıklama öncesi bir günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı aldı. Yasak kararı gerekçe gösterilerek parkın etrafı polisler tarafından ablukaya alındı. Yasağa rağmen Adana, Dîlok, Osmaniye ve Hatay’dan çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ali Bozan, Ayten Kordu ve Hüseyin Olan da açıklamaya katıldı. 

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, anayasal haklarını kullanmak için bir araya geldiklerini ancak valiliğin yasak kararıyla bu haklarının engellendiğini ifade etti. Bozan, “Kürtler üzerindeki oyunlardan vazgeçin. Aynı zamanda KDP’ye sesleniyoruz; her ne kadar Kurdistan 4 parça olsa da Kürdistan gönlümüzde tek parçadır. 4 parçadaki halkımızda çatışma ve kavga istemiyoruz” dedi.

 

Kitle, daha sonra “Bijî berxwedana gerilla”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla HDP Mersin İl Örgütü binasına kadar yürüdü.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version