Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belçika’da 2016 bombalamaları nedeniyle sekiz sanığa hapis cezası

Belçika'da 2016 bombalamaları nedeniyle sekiz sanığa hapis cezası


Brüksel Özel Ağır Ceza Mahkemesi 2016 yılında Belçika’nın başkentinde 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarla ilgili sekiz şüpheliyi mahkum etti. Belçika yargısı Brüksel’de gerçekleşen bombalı saldırılarla ilgili olarak sekiz işiye ömür boyu hapis cezasına varan hapis cezaları vererek ülkenin en büyük ceza davasını sona erdirdi.

Brüksel’in ana havalimanında ve metro sisteminde 22 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen intihar saldırılarında 32 kişi ölmüş ve saldırıları IŞİD üstlenmişti.Yetkililer daha sonra, yaşanan travma ile daha sonra üç kişinin daha ölümü arasında bir bağlantı bulduktan sonra, saldırılarda ölenlerin resmi sayısını 35’e yükseltmişti.

Reuters’ın Belga haber ajansından aktardığına göre, 15 Eylül Cuma günü görülen karar duruşmasında, mahkeme sekiz sanık hakkında hapis cezasına hükmetti. Buna göre, daha önce cinayet ve cinayete teşebbüsten suçlu bulunan altı sanığa 20 yıl ile müebbet hapis arasında değişen hapis cezaları verildi.

Paris’te 13 Kasım 2015 tarihinde 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıları gerçekleştiren saldırganların hayatta kalan tek üyesi olan ve Brüksel’de büyümüş bir Fransız vatandaşı olan Salah Abdeslam ve Belçika asıllı Faslı Muhammed Abrini 2015 yılında Paris’te meydana gelen katliam nedeniyle Fransa tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmışlardı. İki zanlı Belçika’da Temmuz ayında cinayetten suçlu bulunan altı zanlının en yüksek profilli olanlarıydı.

20 YIL ALAN ABDESLAM’A EK CEZA YOK, ABRİNİ’YE 30 YIL HAPİS CEZASI

Belirlenen bombacılardan biri olan ancak son anda kendini patlatmaktan vazgeçen Abrini’ye 30 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, halihazırda 2018 yılında Belçika’daki çatışma nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Abdeslam’a ek bir ceza verilmemesine hükmetti. Sanıklar arasında Abdeslam ile Abrini’nin yanı sıra Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Oussama Atar ve Tunuslu Sofien Ayari de vardı.

Daha hafif bir suçtan hüküm giyen Tunuslu Sofien Ayari de Abdeslam gibi ek hapis cezasına çarptırılmadı çünkü mahkeme önceki davalarda verilen cezaların yeterli olduğunu söyledi. Osama Krayem, Bilal El Makhoukhi ile gıyabında yargılanan ve 2017’de Suriye’de öldüğü tahmin edilen üst düzey IŞİD komutanı Oussama Atar da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. “Terörist bir grubun faaliyetlerine katılmaktan” suçlu bulunan Herve Bayingana Muhirwa 10 yıl hapse mahkum edilirken Belçikalı-Faslı Ali El Haddad Asufi 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version