Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belçika Danıştayı’ndan iptal kararı: Bekar erkek sığınmacı kabul etmemek hukuka aykırı

Belçika Danıştayı'ndan iptal kararı: Bekar erkek sığınmacı kabul etmemek hukuka aykırı


– Belçika hükümetinin, barınma merkezlerinde yeterli yer olmadığı gerekçesiyle bekar erkek göçmenlerin sığınma başvurularını kabul etmeyi geçici olarak durdurma kararı, Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay, iptal kararına gerekçe olarak, uluslararası koruma başvurusunda bulunan herkese maddi yardım sağlanmasını öngören 12 Ocak 2007 tarihli yasayı gösterdi. Yasa, uluslararası koruma için başvuran herkesin barınma, yiyecek, giyim, tıbbi ve sosyal rehberlik, belirli miktarda maddi yardım ve hukuki destek, tercüman ve eğitim hakkından yararlanmasını öngörüyor. Ancak Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, yargı kararına rağmen, bekar erkek sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Belçikalı bakan, “Politikamız değişmeyecek; mutlak öncelik ailelere ve çocuklara verilecek” dedi.

GÖÇMEN ÖRGÜTLERİ VE İNSAN HAKLARI KURULUŞLARI YARGIYA TAŞIMIŞTI

BBC Türkçe’nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan’ın haberine göre, karar, de Moor’un geçen ayın sonunda Belçika Sığınma ve Göç İdaresi’ne (Fedasil), bekar erkeklerin sığınma başvurularının kabul edilmesini durdurma talimatı vermesinin ardından geldi. Sığınma başvurusunda bulunanların yüzde 42’sinin bekar erkeklerden oluştuğunu dile getiren Bakan de Moor, sınırlı sayıdaki sığınma merkezlerini çocuklu ailelere ayırmak için böyle bir karar aldıklarını belirtti. Belçika’daki sığınmacı örgütleriyle insan hakları kuruluşları, bakanlığın bu kararını, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, yargıya taşıdı. Danıştay ise dün, bekar erkek sığınmacıların başvurularının askıya alınması kararını iptal etti. Danıştay’a göre Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı De Moor’un kararı sığınmacıların kabul hakkıyla bağdaşmıyor.

BAKAN DE MOOR KARARA UYMAYACAĞINI AÇIKLADI

Sığınmacı kuruluşları, Danıştay’ın kararından memnun. Bunun, gelecekte, sığınmacılar aleyhine alınacak yeni kararların önünü keseceğini düşünüyorlar. Öte yandan federal hükümet, Danıştay kararına rağmen, bekar erkek sığınmacıların başvurularını işleme almama konusunda kararlı. Danıştay kararının ardından konuşan Devlet Bakanı Nicole de Moor, bekar erkek sığınmacılar konusundaki kararında değişiklik yapmak için hiçbir neden görmediğini dile getirdi. Bunun, aileler ve çocuklar için yeterli yer sağlamak amacıyla alınmış bir karar olduğunu savunan Devlet Bakanı, bekar erkek sığınmacıların başvurularının kabul edilmeyeceğini yineledi.

100 KİŞİLİK MERKEZE KAPASİTESİNİN İKİ KATI BAŞVURU

Açılan 100 kişilik sığınma merkezine kapasitesinin iki katı başvuru yapıldığını söyleyen de Moor, yeni merkezlerin açılmasının da çözüm olmadığını öne sürdü. De Moor, “Avrupa’ya hala korumaya ihtiyacı olmayan pek çok insan geliyor ya da başka bir ülkede koruma almış olmalarına rağmen ülkemize geçiş yapanlar var” diye konuştu. Yeşil Sol Parti’den Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter Danıştay’ın kararını memnuniyetle karşıladığını ancak bunun henüz tüm sığınmacılar için bir yer bulunacağı anlamına gelmediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı De Sutter ise, “Sanırım de Moor, insanların bu kış sokaklarda uyumak zorunda kalmaması için elinden geleni yapıyor” dedi.

2021’DEN BU YANA FİİLEN BEKAR ERKEK SIĞINMACILAR İKİNCİ PLANDAYDI

Flaman Mülteciler Konseyi’ne göre, sığınmacılar için yeni yerler açılsa da, her yıl artan yoğun talep nedeniyle ihtiyacı yeterince karşılayamıyor. Konseye göre, yaklaşık 200 bin kişinin kalacak yere ihtiyacı var. Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanlığı, 2021 yılından itibaren, fiilen sığınma merkezlerindeki önceliği ailelere ve çocuklara veriyordu. Bu yıl yaklaşık 19 bin göçmen Belçika’ya sığınma başvurusunda bulundu. Bunların önemli bir kısmı ise bekar erkek sığınmacılardan oluşuyor. Yaklaşık 2 bin bekar erkek sığınmacı da, işlemdeki başvurularının sonuçlanmasını bekliyor. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version