Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Başbakan’a hakaret’ gerekçesiyle tutuklanan Tunuslu karikatürist Omrane serbest

'Başbakan'a hakaret' gerekçesiyle tutuklanan Tunuslu karikatürist Omrane serbest


– Tunuslu karikatürist Tawfiq Omrane, Başbakan Ahmed Haşşani’yi hicveden çizimleri nedeniyle tutuklanmasının ardından serbest bırakıldı. Omrane’nin avukatı Anas Kadussi, olayın ülkedeki ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğunu dile getirdi. Omrane, iki yıl önce muhalefetin darbe olarak nitelidiği bir hamleyle Tunus’un seçilmiş parlamentosunu fesheden ve neredeyse tüm yetkileri ele geçiren Cumhurbaşkanı Kays Said’i hicveden karikatürler yayınlamasıyla tanınıyor.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA’

Hak savunucuları, ülkede 2011’de patlak veren ayaklanmayla devrilen Zeynel Abidin bin Ali’nin ardından oluşan siyasi atmosferin temel kazanımlarından biri olarak değerlendirilen ifade özgürlüğünün tehdit altında olduğunu vurguluyor. Omrane’nin avukatı Kadussi, ünlü karikatüristin tutuklanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Polis, başbakanla alay eden karikatürler nedeniyle ‘sosyal ağlar üzerinden hakaret ettiği’ şüphesiyle onu avukatlar olmadan saatlerce sorguladı” dedi. Ülkenin Gazeteciler Sendikası’nda üst düzey yetkili Amira Mohamed ise, “Omrane’nin tutuklanması yetkililerin cumhurbaşkanına yönelik eleştirel sesleri bastırma çabalarını güçlendiriyor” dedi.

SAİD ‘ASLA DİKTATÖR OLMAYACAĞIM’ DEMİŞTİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said bu hafta yaptığı bir konuşmada, Gazeteciler Sendikası’nın “bariz müdahale” olarak nitelendirdiği bir hareketle, devlet televizyonunda yayınlanan bültendeki haberlerin değiştirilmesini sağlamış ve haberleri sert şekilde eleştirmişti. Cumhurbaşkanı, “Asla bir diktatör olmayacağını” ileri sürse de polis bu yıl aralarında Ennahda partisi başkanı muhalefet lideri Raşid Gannuşi’nin de bulunduğu 20’den fazla siyasi figürü gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan bazıları ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmakla’ suçlandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version