Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bana’da abluka: Bahçe sulamaya giden köylülere kimlik kontrolü


ŞIRNEX – Basa ilçesine bağlı Bana köyü yaklaşık 2 aydır asker ablukasında. Köylüler bahçelerini sulamak için GBT’den geçirilirken, sadece 6 saat bahçede kalabiliyorlar. 

 

Şirnex’in Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı Bana (Ormaniçi) köyünde Temmuz ayında çıkan çatışmanın ardından köy ablukaya alınırken, bölgede fiili yasaklar devam ediyor. Temmuz ayında çıkan çatışmanın ardından birçok eve baskın yapılmış ve yurttaşlar gözaltına alınıp, serbest bırakılmıştı. Yaklaşık 2 aydır olağanüstü uygulamaların söz konusu olduğu köyde yurttaşların bahçelerini sulamasına dahi izin verilmiyor.  

 

BAHÇE SULAMAYA GBT ŞARTI 

 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; köy askerler tarafından ablukaya alındı. Bağ ve bahçelerini sulamak isteyen köylüler önce askerlerce Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçiriliyor. Ardından sadece 6 saat bahçede kalmalarına izin veriliyor. Daha sonra köylülerin evlerine gitmeleri için baskı kuruluyor. 

 

BANA’DA NE OLMUŞTU? 

 

Şirnex’in Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı Bana (Ormaniçi) köyünde Temmuz ayında helikopterlerden yapılan bombardıman sonrası çatışma çıktı. Çatışmanın sona ermesinin ardından köy askerlerce ablukaya alındı. Aynı tarihlerde köyde birçok adrese yapılan baskınlarda birçok yurttaş “örgüte yardım ettikleri” gerekçesiyle gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakıldı.  

 

1990’lı yıllarda iki defa yakılarak boşaltılan köyde yaklaşık 2 aydır fili sokağa çıkma yasağı sürüyor.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version