– Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Sanchez Amor tarafından kaleme alınan 2022 Türkiye Raporu’nu onayladı. 434 lehte, 18 aleyhte ve 152 çekimser oyla kabul edilen raporda, “Türk hükümeti rotasını büyük ölçüde değiştirmediği sürece, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği” belirtildi.Rapor tarafları “AB ve Türkiye’yi mevcut çıkmazı kırmaya” ve “AB-Türkiye ilişkileri için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulmaya” çağırdı.
‘TÜRKİYE AB YOLUNU CANLANDIRMAK İSTİYORSA BUNU SOMUT REFORMLARLA GÖSTERMELİ’
Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı’ndan raportör Nacho Sánchez Amor “Son zamanlarda Türk hükümetinin AB katılım sürecini yeniden canlandırmaya yönelik ilgisinin arttığını görüyoruz. Bu jeopolitik pazarlıklar nedeniyle değil, ancak Türk yetkililer ülkedeki temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında süregelen gerilemeyi durdurmak için gerçek bir ilgi gösterdiğinde gerçekleşecektir. Türk hükümeti AB yolunu gerçekten canlandırmak istiyorsa, bunu açıklamalarla değil somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir” dedi.
TÜRKİYE’NİN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMESİ BEKLENİYOR
Türk hükümetini, Avrupa Birliği’ni ve üye devletleri mevcut çıkmazı kırmaya ve daha yakın bir ortaklığa doğru ilerlemeye çağıran AP üyeleri, AB-Türkiye ilişkileri için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulunmasını tavsiye etti ve Avrupa Komisyon’u olası formatları araştırmaya çağırdı. Türkiye’nin AB üyeliğine aday, NATO müttefiki ve güvenlik, ticari ve ekonomik ilişkiler ve göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini teyit eden AP üyeleri, bu ülkeden demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına saygı göstermesinin ve AB yasalarına, ilkelerine ve yükümlülüklerine uymasının beklendiğini vurguladı.
‘İSVEÇ’İN NATO VE TÜRKİYE’NİN AB’YE KATILIM SÜREÇLERİ ARASINDA BAĞLANTI YOK’
Türkiye’yi İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylamaya çağıran Avrupa Parlamentosu, bir ülkenin NATO’ya katılım sürecinin hiçbir şekilde başka bir ülkenin AB’ye katılım süreciyle ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizdi. AP milletvekilleri, her ülkenin AB’deki ilerlemesinin kendi esasına dayandığını vurguladı. Rapor, Türkiye’nin BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırı savaşının kınanması yönünde oy kullanmasını ve Ukrayna’nın egemenliği ve hukukuna bağlılığını ise memnuniyetle karşıladı
MÜLTECİLER VE DEPREM SONRASI YENİDEN YAPILANMAYA DESTEK SÖZÜ
Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’nin yaklaşık dört milyon kişiyle dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabalarını takdirle karşıladığını belirtti. AB’nin Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi toplumlar için fon sağlamaya devam etmesini memnuniyetle karşıladıkları ve gelecekte de bunu sürdürme konusunda kararlı oldukları vurgulandı.
AP üyeleri, 6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerini sunarak, AB’nin Türkiye’nin insani ihtiyaçlarını ve yeniden inşa çabalarını karşılamaya devam etmesi gerektiğini ifade etti. Bu dayanışmanın AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde somut bir iyileşmeye yol açabileceğinin altını çizidiler.
TASLAK METİNDE NE VARDI?
Gazeteci Kayhan Karaca’nın oylamadan önce DW Türkçe için yazdığı haberde aktardığına göre raporun taslak metninde AP, Türkiye’nin Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya’daki yürüttüğü dış politikayı da eleştiriyor. AB üyesi devletlerin “ulusal egemenliklerine saygı duymasını” istiyor. Kıbrıs’ta Ankara’ya “iki devletli çözümden vazgeçme” ve “BM çerçevesine dönme” çağrısı yapıyor. Buna karşılık Ermenistan, Mısır, İsrail ve Körfez devletleriyle ilişkilerdeki normalleşmeyi “memnuniyet verici” olarak görüyor. Ankara’yı bir kez daha “Ermeni soykırımını tanımaya” davet ediyor.
Türkiye’nin “Türk kökenli Avrupa vatandaşları üzerinden AB üyesi devletlerin içişlerine karıştığı” mesajı verilen raporda, bu konunun ve “AB’ye karşı Türkiye kaynaklı dezenformasyon iddialarının” takibe alınması isteniyor.
‘AİHM’İN OSMAN KAVALA VE SELAHATTİN DEMİRTAŞ KARARLARI BAĞLAYICI’
Bu yılki raporda demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında Türkiye’ye adres olarak bir kez daha üyesi olduğu Avrupa Konseyi gösteriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’nin yükümlülük ve taahhütleriyle ilgili 12 Ekim 2022 tarihli kararı destekleniyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve AİHM kararlarının Ankara açısından bağlayıcılığı hatırlatılıyor. Bu bağlamda AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarına vurguda bulunuluyor.
‘KÜRT SORUNUNDA YENİ VE SAYGIN BİR SİYASİ SÜREÇ BAŞLATILMALI’
“Kürt sorunu” konusunda “yeni ve saygın bir siyasi sürecin başlatılmasını” isteyen AP, Diyanet’in “eğitim sisteminde giderek artan etkisi” için “kaygı verici” ifadesini kullanıyor. Kadın haklarının “kötüleştiği”, LGBTİ+ topluluğuna yönelik nefret söylemi ve ayrımcılığın ise “genelleştiği” ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER)
AP Türkiye raporundan: Kürt sorununda ‘yeni ve saygın bir siyasi süreç’ çağrısı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***