İZMİR – Avesta Dil ve Kültür Derneği Başkanı Ali Yalçınkaya, 1 Ekim’de Kürtçe kurslara başlayacaklarını belirterek, “Anadilini öğrenmek isteyenleri bekliyoruz” dedi.
Kürt dili ve kültürüne yönelik asimilasyon politikaları sürerken anadilin yaşatılması için birçok alanda mücadele sürüyor. İzmir’de 2018 yılında kurulan Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Kürtçe öğrenmek isteyenler için kurs veriyor. Kurulduğu yıldan bu yana 3 ayda bir yeni kurs süreci başlatan dernek, yaklaşık 4 bin öğrenciyi mezun etti. Bir önceki dönemde yaklaşık 140 öğrencinin faydalandığı kursta, Sonbahar kurs dönemi için şu ana kadar 200’u aşkın kişi başvuruda bulundu.
Kürtçenin Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde online ve örgün olarak verilecek kurslar, Ekim ayında başlayacak. Yüz yüze dil kursu, Cumartesi ve Pazar, online kurs ise Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olacak.
Ali Yalçınkaya
4 BİN KİŞİ MEZUN OLDU
Avesta Derneği Başkanı Ali Yalçınkaya, kursların İzmir’in Konak ilçesinde kültür sanat çalışması yürüten Jinart’ta verileceğini söyledi. Yalçınkaya, “Pandemi sürecinde online ders veriyorduk. O süreçte dil öğrenmek için çok ciddi bir talep oluştu. Son iki yıldır da yüz yüze eğitim vermeye başladık. 3 ayda bir kurslarımızı tamamlıyoruz. Şu an sonbahar kursları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu dönem kayıtları için 200’den fazla başvuru var. 2018 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalarda 4 bine yakın kişi bize başvurdu. Her dönem başarıya ulaşan öğrencilerimiz için sertifikalar veriyoruz” dedi.
Dilin insanların varlığı olduğunu dile getiren Yalçınkaya, Kürtlerin varlıklarını koruması için dilini öğrenmesi gerektiğini vurguladı. “Bir dilin yok olması, bir halkın yok olması demektir” diyen Yalçınkaya, şöyle devam etti: “Avrupa Butan’ın ve Bask gibi dillerin yaşatılması için para veriyor. Buna rağmen diller unutuluyor. Kitaplardan dil öğrenmek yeterli olmuyor. Kürtçeyi ben annemden babamdan öğrendim. Eğer çocuklarımız da bizden öğrenmese dil kaybolur. Eskiden isimlerimiz Türkçe dilimiz Kürtçeydi, şimdi çocukların ismi Kürtçe ama dilleri Türkçe” eleştirisinde bulundu.
‘BAŞRUVALARI BEKLİYORUZ’
Kürtçe öğrenmek isteyenlerin başvurularını beklediğini söyleyen Yalçınkaya, “Avesta olarak bizim dijital medyada hesaplarımız var. İnternet üzerinden de Avesta Komaleya Çand u Ziman sitesi var. Orada ki forum üzerinden kayıt yapılabilirler, mesaj atılırsa biz de yardımcı oluruz. Anadilini öğrenmek isteyenleri bekliyoruz. Eğitimlerimiz hem online hem de yüz yüze devam edecek” diye konuştu.
MA / Delal Akyüz
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***