ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG
Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri yıllık raporlarında AB ve Türkiye’yi “mevcut çıkmazı kırmaya” ve AB-Türkiye ilişkileri için ” gerçekçi bir çerçeve” bulmaya çağırdı.
AP üyeleri Çarşamba günü 434 lehte, 18 aleyhte ve 152 çekimser oyla kabul edilen raporlarında, Türk hükümeti rotasını büyük ölçüde değiştirmediği sürece, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceğini belirtti.
Türk hükümetini, Avrupa Birliği’ni ve üye devletleri mevcut çıkmazı kırmaya ve daha yakın bir ortaklığa doğru ilerlemeye çağıran AP üyeleri, AB-Türkiye ilişkileri için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulunmasını tavsiye etti.
Türkiye’nin AB üyeliğine aday bir NATO müttefiki ve güvenlik, ekonomik ilişkiler ve göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini teyit eden AP üyeleri, Türkiye’yi demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına saygı göstermeye ve AB yasalarına, ilkelerine ve yükümlülüklerine uymaya çağırdı.
Raportör Nacho Sánchez Amor şunları söyledi:
“Son zamanlarda Türk hükümetinin AB katılım sürecini yeniden canlandırmaya yönelik ilgisinin arttığını görüyoruz. Bu jeopolitik pazarlıklar nedeniyle değil, ancak Türk yetkililer ülkedeki temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında süregelen gerilemeyi durdurmak için gerçek bir ilgi gösterdiğinde gerçekleşecektir. Türk hükümeti AB yolunu gerçekten canlandırmak istiyorsa, bunu açıklamalarla değil somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir.”
AB MÜLTECİLERİ VE DEPREM SONRASI YENİDEN YAPILANMAYI DESTEKLEYECEK
Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’nin yaklaşık dört milyon kişiyle dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabalarını takdirle karşılayarak Türkiye’ye fon sağlamaya devam edeceklerini belirtti.
AP üyeleri, 6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra Türkiye ile dayanışmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
İSVEÇ’İN NATO’YA VE TÜRKİYE’NİN AB’YE KATILIM SÜREÇLERİ ARASINDA BAĞLANTI YOK
Türkiye’yi İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylamaya çağıran Parlamento, bir ülkenin NATO’ya katılım sürecinin hiçbir şekilde başka bir ülkenin AB’ye katılım süreciyle ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizdi.
Rapor, Türkiye’nin BM çerçevesi dışındaki yaptırımları desteklememesini üzüntüyle karşılıyor. Vekiller, Türkiye’nin AB’nin Ortak dış ve güvenlik politikasına uyum oranının tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 7’ye gerilediğine dikkat çekerken bu oranın tüm genişleme ülkeleri arasında açık ara en düşük seviye olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve demokrasinin gerilemesi nedeniyle AB katılım müzakereleri 2018’den bu yana fiilen durmuş durumda bulunuyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***