Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara Kadın Platformu: Kürt kadınlarına saldırı arttı


ANKARA – Ankara Kadın Platformu, 2015 yılından bu yana Kürt illerinde kadınlara dönük saldırıların arttığını ve faillerin asker, polis ve korucu olmasının tesadüf olmadığını belirtti.

 

Ankara Kadın Platformu, kadınlara dönük şiddete uygulanan cezasızlık politikasına ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, “Cezasızlık politikasıyla ile faili erkekler koruma altına alınıyor izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Açıklamayı yapan platform üyesi Sibel Göktaş, 16 Eylül 2022 yılında İran’ın Rojhilat Bölgesi’nde Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledildiğini, Jîna’nın ölümünün İranlı kadınların özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

 

‘İSYAN MÜCADELENİN SESİ OLMUŞTUR’

 

Göktaş, İran’da kadınların uzun yıllardır zorunlu başörtüsü yasası ve her alana sinen toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunlara karşı seslerini yükselttiğini, kadınların sadece başörtüsüne değil, İslami yaşam dayatmalarına da karşı daha eşitlikçi, daha özgürlükçü adalet talep ettiklerini söyledi. Göktaş, “Kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı İran’dan yükselen bu isyan, bugün tüm dünyada direniş ve mücadelenin sesi olmuştur. Sokakları dolduran kadınlara yönelik erkek-devlet şiddetinin bu kadar yoğunlaşmasının nedeni, bu sesten ve isyandan ne kadar korkulduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

‘KÜRT KADINLARINA SALDIRILAR ARTTI’

 

AKP MHP iktidarının, Kürt kadınlarına yönelik sistematik olarak özel savaş politikalarını devreye koyup sürdürdüğünü belirten Göktaş, “Özellikle 2015’ten saldırılar ve devletin Kürt illerinde kadın mücadelesini engelleme çabasının artmasıyla; kolluk güçlerinin Kürt kadınlara yönelik cinsel taciz ve saldırıları da arttı. Öyle ki, Kürt illerinde belediyelere atanan kayyımların ilk işi olarak kadın derneklerini ve belediyelere ait dayanışma merkezlerini kapattı. Buralara erkek atayarak kadına yönelik şiddete karşı kadın merkezlerimizde çalışan arkadaşlarımızı gözaltına aldılar ve tutukladılar. Son yıllarda bölgede artan kadın cinayetlerinin, ‘kaybedilme’ tecavüz ve farklı şiddet biçimlerinin faillerine ‘tesadüftür ki ‘çoğunluk korucu, uzman çavuş ya da herhangi bir resmi kurumda çalışan ve bazı siyasi partilere üye olan erkekler olması tesadüf değildir” dedi.

 

‘SALDIRILAR TESADÜF DEĞİL’

 

Göktaş, “5 Ocak 2020’de Dersim’de kaybedilen Gülistan Doku’nun faili Zaynal Abarakov’un babasının polis olması tesadüf değil. 18 Ağustos 2021’de İpek Er’in faili Musa Orhan’ın uzman çavuş olması ve oy çokluğu ile “nitelikli cinsel saldırı suçundan en alt sınırdan 10 yıl ceza almasına rağmen hala tutuklanmaması tesadüf değil. 18 Ağustos 2022’de Şırnak’ta kaybolan ve daha sonra tecavüz edilip öldürülen 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın failinin korucu olması tesadüf değil” dedi.

 

‘İKTİDAR KADIN FAİLLERİNE BİR YOL SUNUYOR’

 

Türkiye’de yargının kadın faillerini koruduğunu da ekleyen Göktaş, devamla şunları aktardı: “Bugün Kürt kadınlar üzerinde özel savaş politikaları devam ederken, Türkiye’nin batısında da kadınları katleden fail erkekler çeşitli bahanelerle erkek yargı tarafından salıveriliyor. Cinsel saldırı ya da kadın cinayeti faili erkekler türlü bahanelerle ceza indirimi alıyor ya da serbest bırakılıyor. ‘Çok seviyordum, beni aldattı’, ‘kadınlık görevlerini yapmadı…’dedikleri için serbest bırakıldılar. Takım elbise giymek, milliyetçi duyguları besleyen anlatılar iyi hal indirimine sebep; kadın düşmanı iktidarın faillere sağladığı bir çıkış yolu olarak sunuluyor.

 

 KADINLAR BİRLİKTE MÜCADELEYE

 

Kadına yönelik şiddetin failleri cezasız kaldıkça, devlet bu faillerin arkasında durdukça hiçbirimiz güvende değiliz. Ancak bizler bu örgütlü şiddete karşı nerede olursak olalım kadın mücadelemizi büyüterek ve şiddete maruz bırakılan tüm kadınlarla yan yana durmak zorundayız. Biz kadınlar, barış, adalet, özgürlük, yaşam ve eşitlik mücadelemizi sürdürmek için dayanışma içinde olacağımızın altını çiziyoruz. Mahsa Amini’nin anısına ve İranlı kadınların hayatı için mücadelelerini sürdürme kararlılığından aldığımız güçle İran’da, Türkiye’de ve tüm dünya genelinde geleceğimiz için birlikte mücadeleye devam edeceğiz.”

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version