Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altın Koza Film Festivali Tanıtım toplantısı yapıldı: ‘Sinemamız bir dar boğazdan geçiyor

Altın Koza Film Festivali Tanıtım toplantısı yapıldı: 'Sinemamız bir dar boğazdan geçiyor


ADANA – Adana Büyükşehir Belediyesince 18-24 Eylül’de düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, Festival Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk ve Hüseyin Orhan, Festival Yönetmeni İsmail Timuçin katıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, bu yıl festivalin 30’uncusunu gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Altın Koza Film Festivali’nin Türkiye’nin Oscarı olduğuna vurgu yapan Başkan Karalar, bu yıl sanatseverleri Adana ve sinema tadında bir festivalin beklediğini dile getirdi. Karalar, “Cumhuriyetin 100’üncü yılında Altın Koza Film Festivalini yapmak bizim için onur ve gurur verici. Altın Koza Film Festivali Türkiye’nin Oscarı’dır. Festival, Adana’nın sanata olan sevgisini, seçiciliği, ilgisi ve en önemlisi çok büyük değerleri ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

‘BU HALKLA BULUŞMADIR’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilk geldiklerinde 14-15 milyon olan bütçenin her şey 10 kat artmasına rağmen bu yıl 20 milyon olduğunu belirterek, bu bütçeyi verimli şekilde kullandıklarını anlattı. Önceki dönemlerde halkla buluşma adına düzenlenen ünlüler kortejinin yapılmayacağını dile getiren Karalar, yazlık sinema uygulamasına dikkat çekti. Yazlık sinemalar sayesinde sinemayı halkla buluştuklarını vurgulayan Karalar, “Sinemayı halkla buluşturuyorsanız, halkın ayağına götürüyorsanız. Bu da halkla buluşmadır” dedi.

Zeydan Karalar

Karalar’ın ardından konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, verdikleri destek için halka ve Altın Koza’nın yeniden hayata geçirilmesinde önemli bir role sahip olan Adana basınına teşekkür etti. Festivali ilçelere, köylere, kasabalara mobil sinema araçları ile götürdüklerini dile getiren Samancılar, “Oyuncuları da beraber götürüyoruz. Bu artarak sürecek” ifadelerini kullandı.

‘SİNEMAMIZ BİR DAR BOĞAZDAN GEÇMEKTE’

Festivale 48 filmin başvurmuş olmasının sinema çekmenin maliyetinin artması ile ilgili olduğunu dile getiren Samancılar, “Bize düşen görev sinemamızı yaşatmaya çalışmak. En azından festival dışında da biz şehir olarak sinemaya bugüne kadar hep sahip çıktık. Ama ülkenin bu ekonomik koşullarında nasıl kimsenin sağlığı yerinde değilse sinemanın da sağlığı yerinde denemez. Uluslararası alanda filmlerimizin ödül alması bizi mutlu ediyor ama gerçekle yüz yüze geldiğimizde sinemamız bir dar boğazdan geçmekte” dedi.

Menderes Samancılar

‘YILMAZ GÜNEY’İ DE UNUTMADIK’

Festival Yönetim Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk’de Altın Koza Film Festivali’nde bu yılda Yılmaz Güney’i unutmadıklarını anlatarak, “Altın Koza Film Festivali’ne ait 4- 5 sayfalık bir broşür göreceksiniz. Orada birbirinden değerli isimler var. Türkan Şoray, Kadir İnanır ve bizi uluslararası sinemalarda temsil eden Nuri Bilge Ceylan gibi çok değerli isimler var. Toplantılarda onlara teklif götürdüğümüzde hiç ikiletmediler. Onur duyarım diye başladılar cevaplarına. Bu bizi 4 yıldır çok mutlu ediyor. Altın Koza’nın 55 yıllık geçmişinde Yılmaz Güney gibi çok güçlü isimler var. Bunu Festivalde his edeceğiz zaten. Yazlık sinemaların durumu ne olacak diye baktığımızda yoğunluk olacağını gördük. İzdiham olacak yazlık sinemalarda, ama izdiham olması iyidir. Sinemayı şenlik haline getirsinler. Yılmaz Güney’i de unutmadık. Onun için özel gösteriler paneller var” şeklinde konuştu.

Nebil Özgentürk

‘YAZLIK SİNEMAMIZDA HALKLA BULUŞUYOR’

Festival Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Timuçin, “Yarışma filmlerini ancak festival sonrasında yapacağımız özel anlaşmalarla gösterebiliriz. Sinemamızın önemli eserleri daha çok yazlık sinemamızda halkla buluşuyor. Gösterdiğimiz filmlerin büyük çoğunluğu festivalimizde geçmiş yıllarda ödül almış filmlerden oluşuyor” diye belirtti.

1 MİLYON 285 BİN TL PARA ÖDÜLÜ DAĞITILACAK

Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan’da Festival’in önemine dikkat çekti. Altın Koza Film Festivali’nde kazanan yarışmacılara 1 milyon 285 bin TL para ödülü dağıtılacak. Bu yıl festivalde yazar Orhan Kemal’in adına düzenlenen ’Orhan Kemal Emek Ödülleri’ de sinemacı ve şarkıcı Belkıs Özener, sinemada değerli oyuncularla çalışan senarist ve yönetmen Ahmet Soner’e, ‘Onur Ödülleri’ ise oyuncu Perran Kutman ve oyuncu Cihan Ünal’a törenle takdim edilecek.

FESTİVAL PROGRAMI

Festival çerçevesinde dünya sinemasından seçkiler, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergiler de yer alacak.

*Festivalin 1. Günü olan 18 Eylül Pazartesi günü, uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, çocuklar için sinema gösterimleri gerçekleşecek.

Saat 10:00’da Atatürk Parkı içerisindeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirilecek. Saat 20:00’de Merkez Amfi Tiyatro’da açılış ve “Orhan Kemal” Emek Ödülleri Töreni yapılacak. Programın sunuculuğunu Yetkin Dikinciler gerçekleştirecek. Yine Saat 20:00’deAtatürk Parkı’nda Yazlık Sinema Beynelmilel film gösterimi yapılacak.

*19 Eylül 2023 Salı günü, uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, sergi, çocuklar için sinema gösterimleri yapılacak. Saat 10:30’da Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Pelikülden Dijitale Sinemada Tasarım” adlı akademik etkinlik, Dr. Öğr. Üyesi Emre Ahmet Seçmen tarafından sunulacak. Saat 13:00 Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Küçük Ekipman Büyük Yaratıcılık” başlıklı etkinlik, Nusret Emre Bilgin tarafından sunulacak.

Saat 20:00- Atatürk Parkı’nda Yazlık Sinema Vizontele Gösterimi, Saat 20:00- Adana Başkent Hastanesi Kışla Yerleşkesi’nde “Lal Gece” filminin yönetmeni Reis Çelik ile interaktif sohbet yapılacak.

*20 Eylül 2023 Çarşamba günü, uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, sergi yer alacak. Saat 10:30- Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Bağımsız Sinema Dağıtım/Gösterim Alanında Filmkoop Deneyimi ve Yeni Olasılıklar” konulu akademik etkinlik düzenlenecek.

Vuslat Saraçoğlu, Özgür Balcı, Önder Özdemir katımcı olarak etkinlikte yer alacak. Saat 13:00- Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Çukurova Koza Film Akademisi: Türkiye’de Sinema Eğitiminin Sektöre Katkısı” başlıklı akademik etkinlik yapılacak.

Murat Tırpan (Moderatör), İlker Canikligil, Zeynep Ünal, Prof. Dr. Nezih Orhon etkinliğe katılacak. Saat 17:30- ABB Tiyatro Salonu’nda “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Sineması” başlıklı panel düzenlenecek.

Şerif Gören, Prof. Dr. N. Aysun Yüksel, Halil Ergün, Engin Ayça, Reis Çelik, Biket İlhan katılımcılar yer alacak.

Saat 20:00- Atatürk Parkı’nda Yazlık Sinema’da “Dedemin Göz Yaşları” filminin gösterimi. Halil Ergün ve film ekibinin katılımıyla yapılacak.

aat 20:00- Atatürk Parkı’nda “Film Festivalleri Lisansüstü Çalıştayı” başlıklı çalıştay yapılacak. Davetli konuşmacı olarak ise, Hülya Uçansu, Burçak Evren. Moderatör: Doç. Dr. Hakan Erkılıç yer alacak.

*21 Eylül 2023 Çarşamba, uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, sergi yapılacak.

Saat 10:30- Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Çukurova Koza Film Akademisi: İlk Filmin Serüveni” başlıklı akademik etkinlik düzenlenecek.

Tufan Taştan (Yönetmen) ve “Bir Filmin Festival Yolculuğu” başlıklı akademik etkinlik. Katılımcılar: Yamaç Okur (Yapımcı)katılımcı olarak yer alacak.

Saat 15:00- Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Sinematografinin Gücü” paneli. Görüntü Yönetmenleri Derneği moderatörlüğünde yapılacak.

Saat 20:00- Atatürk Parkı’nda Yazlık Sinema’da “Hara” filminin gösterimi gerçekleşecek. Saat 20:00- ABB Tiyatro Salonu’nda Onur Ödülleri Töreni yapılacak. Onur Ödülü Alanlar ise şu şekilde oluştu; ‘Cihan Ünal, Perran Kutman. Sunucu: Gani Müjde’. Çukurova Symphonic Project Film Müzikleri Konser verecek.

*22 Eylül 2023 Cuma günü, uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, sergiler yer alacak.

Saat 10:30- Esas 01 Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Çukurova Altın Koza Akademi: Oyuncu ile Nasıl Çalışılır?” başlıklı akademik etkinlik düzenlenecek. Etkinliğin konuşmacısı Mert Fırat olacak. Özel Gösterimlerde yapılacak.

Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmi ve film ekibinin katılımıyla özel gösterim gerçekleşecek.

Türkiye prömiyeri 30. Altın Koza Film Festivali’nde saat: 13:30, Esas 01 Burda Avm Pgm ve Pink Sinema Salonlarında yapılacak.

Altın Koza Film Festivali ve İhtiyaç Haritası İş birliğiyle bu yıl festival, deprem felaketiyle sarsılan bölgelere yardım etmek amacıyla İhtiyaç Haritası ile iş birliği yapıyor. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmi, Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak ve bilet satış geliri İhtiyaç Haritasına bağışlanacak.

Saat 19:00- Atatürk Parkı’nda Yazlık Sinema’da “Suna” filminin gösterimi Çiğdem Sezgin, Tank Papuççuoğlu, Nurcan Eren ve film ekibinin katılımı ile yapılacak.

22 Eylül 2023 Cuma günü uzun metraj film gösterimleri, yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri, sergiler gerçekleştirilecek.

Saat 12:00- Esas 01 Burda Avm / Cinema Pink Salon 7’de “Çukurova Koza Film Akademisi: Rıza” film gösterimi ve söyleşi. Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve oyuncu Nurcan Eren katılımıyla, Rıza Akın anısına palıcak.

Söyleşi: “Savaşın Sineması ve Sinemanın Savaşı”- Coşkun Aral’ın söyleşisi ABB Tiyatro Salonunda saat 15:00’de yapılacak.

Özel Gösterim: “Sürgün Türküleri Yılmaz Güney” belgesel film gösterimi. Yönetmen İlker Savaşkurt, oyuncu Barış Atay, senarist Mehmet Kala katılımıyla. Saat 12:00, Yer: ABB Tiyatro Salonu.

Cumhuriyetin 100. Yılında “Sinemamızın Yüzleri” Özel Ödülü ve Büyük Ödül Töreni. Sunucular: Yetkin Dikinciler, Gülay Afşar. Kırmızı Halı Saat: 20:00, Ödül Töreni Saat: 20:30.

Festivalin 6. gün programı yukarıdaki etkinliklerle devam edecek.

*24 Eylül 2023 Pazar günü Uzun Metraj Film gösterimleri açık hava film gösterimleri (Gondol), yazlık sinema film gösterimleri, ilçelerde gezici sinema gösterimleri yapılacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version