Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya ve Çin arasında ‘diktatör’ krizi: Alman büyükelçi Çin Dışişleri’ne çağırıldı

Almanya ve Çin arasında 'diktatör' krizi: Alman büyükelçi Çin Dışişleri'ne çağırıldı


Çin, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında “diktatör” ifadesini kullanmasını, Almanya’nın Pekin Büyükelçisi Patricia Flor’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak protesto etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Büyükelçi Flor’un 17 Eylül’de Çinli yetkililer tarafından görüşme için çağrıldığını doğruladı. Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için New York’a giden Baerbock, burada basın mensuplarının sorusu üzerine, “Çin’in tepkisini not ettiğini” belirtti. Alman bakan, konuya dair yorum yapmaktan kaçındı. ,

‘PUTİN SAVAŞI KAZANIRSA BU Şİ GİBİ DİKTATÖRLERE NASIL BİR MESAJ VERİR?

Baerbock, 14 Eylül’de ABD’yi ziyaretinde Fox News televizyonunda, Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yaptığı yorumda, “Putin savaşı kazanırsa bu, Çin Devlet Başkanı Şi gibi dünyadaki diğer diktatörlere nasıl bir mesaj olacaktır? o ifadesini kullanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, dün Pekin’de düzenlenen günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorulan soruya, “Alman tarafının abes ve son derece sorumsuzca ifadelerini reddediyor ve kınıyoruz. Olgulara ve diplomatik protokole uygun olmayan ifadeler, Çin’in siyasi onurunu ihlal eden açık bir provokasyondur” yanıtını verdi.

Haziran ayında Pekin yönetimi ABD Başkanı Joe Biden’ın Şi’den “diktatör” olarak bahsetmesinin ardından ABD’nin Çin Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırmış, Dışişleri Sözcüsü benzer şekilde Biden’ın ifadelerinin “gerçeklere, diplomatik protokollere ve Çin’in siyasi gururuna ciddi bir saldırı” olduğunu belirterek “Bunlar açıkça bir siyasi provokasyondur” demişti.

ALMANYA-ÇİN İLİŞKİLERİ

Her ne kadar Çin ve Almanya önemli ticaret ortakları olsa da, Alman hükümetindeki bazı isimlerin insan haklarından Tayvan’a kadar çeşitli konularda daha sert bir tutum takınması Berlin-Pekin ilişkilerini yıpratıyor. Berlin’de ayrıca Çin’in kendi ülkesindeki potansiyel riskli yatırımları ve Alman işletmelerinin Çin’de iş yapmaya olan büyük bağımlılığı konusunda artan endişeler var.

Pazar günkü olay son yıllarda Çin’in Almanya Büyükelçisini bakanlığa çağırdığı üçüncü sefer oldu. Pekin, Almanya Eğitim Bakanı’nın Mart ayında Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından Alman büyükelçiyi bakanlığa çağırmıştı. Zira 26 yıl sonra adaya kabine düzeyinde ilk Alman ziyareti gerçekleşmişti. Alman elçi ayrıca, Almanya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü Ağustos 2022’de G7 dışişleri bakanlarının Tayvan’la ilgili açıklamasının ardından da bakanlığa çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version