Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Akdeniz Belediyesi hizmetsiz borçlandırıldı’


MERSİN – AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın hizmet yapmadan belediyeyi borçlandırdığını belirten HDP’li Belediye Meclis üyesi Avukat Özgür Çağlar, “Akdeniz Belediyesi’ni yöneten zihniyet değişmeli” dedi. 

 

Mersin’de AKP’li Akdeniz Belediyesi, 29 Temmuz 2022’de yapılan Meclis toplantısında 50 milyon TL’lik borçlanma yetkisi aldı. Yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle gözaltına alınan HDP’li 5 Belediye Meclis üyesinin yokluğunda yapılan toplantıda, AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla Akdeniz ilçesinde bulunan Yılmaz Güney Parkı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığına devri, 50 milyon TL bütçe dışı borçlanma yetkisi, belediyeye ait taşınmazların satışı ve kiralaması için karar alındı. 

 

HDP’li Akdeniz Belediyesi Meclis üyeleri, borçlanma kararının iptali için 8 Ağustos 2022 tarihinde Mersin 2’nci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, “Bahsi geçen kamu hizmetlerinin Belediyenin öz kaynakları ile karşılanma imkânının da bulunmadığı anlaşılmakla, dava konusu meclis kararında kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” diyerek başvuruyu reddetti. HDP’liler, bunun üzerine davayı bir üst mahkeme olan Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. 

 

‘REKLAM İÇİN BORÇ ALDI’

 

HDP’li Akdeniz Belediyesi Meclisi Üyesi Avukat Özgür Çağlar, borçlanma toplantısı sabahı HDP’li 5 Belediye Meclis üyesinin “örgüt propagandası” iddiasıyla gözaltına alınıp, toplantı sonrası serbest bırakıldığını anımsatarak, AKP’li yönetimin hizmet üretmediğini söyledi. Akdeniz ilçesinde bulunan Yılmaz Güney Parkı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığına devri, 50 milyon TL bütçe dışı borçlanma yetkisi ve belediyeye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisinin “demokratik bir ortamda” yapılmadığını dile getiren Çağlar, “Karar sadece AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla alındı. Mahkemeye yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açtık. Mahkemede savunmalarımızı yaptık. Mahkeme heyeti belediyenin savunmalarını gerekçe göstererek talebimizi reddetti.  Mahkeme belediyenin savunma dilekçelerini gerekçe olarak kararın içinde sundu. Belediyenin böyle bir paraya ihtiyacı yoktu. Gültak kendi siyaseti ve reklamı için bu paraya ihtiyaç duydu. Belediyenin kendi öz kaynakları yerinde ve hizmet için kullanılmış olsaydı, belediye bugün bu kadar borç altında olmayacaktı” dedi. 

 

‘HİZMET YOK, REKLAM VAR’

 

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın göreve geldiğinden beri en çok reklam, tanıtım ve temsilci ağırlamaya para harcadığını belirten Çağlar, “Gültak’ın çalışmaları hep aynı, ilk geldiği günden bu yana halka dair tek projesi yok. Birkaç festival yaptı, onda da kendi tanıtımı dışında bir şey olmadı, mahalleliyle konuştuğumuzda, tek bir hizmetin dahi olmadığını söylüyor. Akdeniz yolları çok kötü, kaldırım sorunları var. Mahallede gençler için spor kompleksleri yok, kadın sığınma evleri sorunları var. Gültak, belediyeye ait olan taşınmazları bakanlıklara devrediyor. Yerel yönetimlere ait olan yerleri merkezileştirme durumu söz konusu. Şu anda belediyenin toplam borcu 360 milyon TL. Belediye büyük borç altına sokulmuş durumda, gitmeleri halinde gelecek belediyeye yüklü miktarda borç kalmış olacak. Fuhuş, çeteleşme, kart dolandırıcılığı ve uyuşturucu kullanımına ilişkin Akdeniz Belediyesi Başkanının hiç bir icraatı ve çalışması yok iken, sadece tanıtıma ve reklama ağırlık veren bir pratiği mevcut” diye konuştu.

 

‘25 TANE KURAN KURSU VAR’

 

Son dönemlerde belediyeye ait olan taşınmazların Akdeniz İlçe Müftülüğü’ne tahsis edildiğini aktaran Çağlar, “Akdeniz ilçesinde 25 tane kuran kursu varken, son günlerde ihtiyaç olduğundan kaynaklı 2 tane daha açıldı. Mahallelerde spor ya da müzik gibi kendilerini geliştirebilecekleri alanlar olsaydı, çocuklar ne olduğu belli olmayan tarikat kurslarına mecbur kalmazdı. İlçede her yerde kuran kursu var, ilçenin en büyük sorunlarından biri olan uyuşturucu görmezden geliniyor. Burada uyuşturucuyla mücadele merkezleri açılması gerekiyor. Gençleri bu alandan uzaklaştırmak için spor, psikososyal eğitimler almaları için alan açılmalı. Tüm bu sorunlara arayışı olmayan belediyenin ihtiyaç olmayan alanları daha fazla genişletiyor. Akdeniz’i yöneten zihniyetin değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

MA / Dilan Akyol

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version