Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’den tarihi Yalçınkaya kararı: ByLock terör örgütü üyeliğine kanıt olamaz

AİHM’den tarihi Yalçınkaya kararı: ByLock terör örgütü üyeliğine kanıt olamaz


ENSAR NUR | STRAZBURG, TR724

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi,
Yalçınkaya/Türkiye davasında 18 Ocak’tan beri beklenen kararını açıkladı. Mahkeme Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) birçok kilit maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. ‘Kanunsuz suç olmaz’ diyen AİHM’in bu kararı on binlerce ByLock kaynaklı terör örgütü üyeliği davası için emsal oluşturacak.

AİHM tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir an yaşanıyor. Mahkeme, 64 yıllık tarihindeki diğer tüm davalardan daha fazla insanı etkileyen başvuruda kararını verdi. Mahkeme adil yargılanma hakkı (madde 6), kanunsuz ceza olmaz ilkesi (madde 7)ve toplanma ve örgütlenme özgürlüğü (madde 11) gibi kilit hakların ihlal edildiğine kanaat getirerek öğretmen Yalçınkaya’nın terör örgütü üyeliğinden 6 yıl 3 ay cezaya çarptırılmasını hukuka aykırı buldu.

KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya yüz binlerce insan gibi ByLock mesajlaşma uygulamasını kullanmak, Bank Asya’da bir banka hesabına sahip olmak ve bir derneğe üye olmak gibi tamamen yasal ve rutin faaliyetler olan eylemler nedeniyle mahkum edilmişti.

Bu karar, ByLock’u silahlı terör örgütüne üyelik için yeterli delil olarak gören Türk yargısına verilmiş bir ders olarak kayıtlara geçti. AİHM tarafından öncü dava (leading case) olarak belirlenen dava gerek AİHM önünde bekleyen gerekse Yargıtay önünde bekleyen on binlerce dava için atıf yapılacak bir içtihat olacak.

AİHM’nin kararı, bireylerin yasanın öngörülemeyen ve geriye dönük yorumlarına dayanarak
veya hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin kötüye kullanılması yoluyla mahkum edilmemesi gerektiğini teyit ediyor. Bu karar, suçların ve cezaların yasallığı ilkelerinin yanı sıra özel hayatın gizliliği ve örgütlenme özgürlüğünün korunmasının önemini vurguluyor.

GELİŞMELER İÇİN TR724’TE KALIN

Mehmet Şahin’in sunumu ve Strazburg muhabirimiz Ensar Nur’un AİHM’deki hukukçu konuklarıyla tarihi kararı ekranlarınıza taşıyoruz.

Av. Özcan Akıncı
Av. Hatice Yıldız
Av. Hakan Kaplankaya
Av. Johan Heymans
Av. Lale Demirkaya
Av. Levent Mazılıgüney
Av. Yaşar Demircioğlu
Av. Oktay Bahadır

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version