Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM Bylock, Bank Asya iddialarına ilişkin çok önemli ihlal kararı verdi

AİHM Bylock, Bank Asya iddialarına ilişkin çok önemli ihlal kararı verdi


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yalçınkaya/Türkiye davasında Türkiye için büyük önem taşıyan bir karara imza attı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yalçınkaya/Türkiye davasında Türkiye için büyük önem taşıyan bir karara imza attı. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6.,7. Ve 11. maddesinde yer alan hakların ihlal edildiğini teyit ederek, Bylock kullanmış, Bank Asya’ya para yatırmış, dernek ya da sendika üyesi olmuş, sohbetlere gitmiş gibi isnatlarla kişilere terör suçlamasında bulunulmasının açık bir hukuksuzluk olduğunu belirterek son noktayı koydu.

Bu karar, sıradan yasal faaliyetlerin terör suçu olarak değerlendirilemeyeceği tespitini yaparak önemli bir sorunun çözümü konusunda net bir adım atmış oldu. Türkiye’de terör suçlamalarının keyfi ve haksız bir şekilde uygulanması, milyonlarca masum vatandaşı pençesine almış ve özellikle Cumhuriyet’in yüzüncü yılına yaklaşırken, Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir sosyal ve hukuki krize yol açmıştır. Karar, bu hukuksuzluklardan bir an önce dönülmesi açısından da önemli tespitler içermektedir.

Karar, içerisinde yer alan değerlendirmelere bakıldığında yaşlılar, engelliler, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok geniş bir kitleyi hedef alan ve yaklaşık on yıldır devam eden masum kişilere yönelik cadı avının sona ermesi gerektiğini hukuki bir dille ortaya koymuştur. 

Toplumumuzda açılan derin yaraların sarılması, eşit vatandaşlık ilkesine geri dönülmesi, hukuk güvenliğinin yeniden tesis edilmesi ve toplumsal barışın güçlendirilmesi açısından önemli bir kazanım olan bu kararla ilgili olarak AİHM net bir dille hukuka dönülmesi çağrısı yapmış oldu.

AİHM Yalçınkaya v Türkiye kararını açıkladı. Mahkeme Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin : 6. Mad.Adli Yargılanma 7. Mad.-Kanunsuz suç olmaz 11. Mad.Toplanma ve dernek kurma özgürlüğü haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle suçladı ve Gülen Hareketi üyelerini haklı buldu.

AİHM’DEN BYLOCK, BANK ASYA İDDİALARINA İLİŞKİN ÇOK ÖNEMLİ İHLAL KARARI

AİHM Yalçınkaya / Türkiye başvurusunda;

  • Başvurucunun sözleşmenin 6. madde kapsamında Adil Yargılanma Hakkının,
  • 7. madde kapsamında Kanunsuz Ceza Olmaz ilkesinin,
    1. madde kapsamında Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.

Başvuruya konu olaylar;

  • Bylock adlı programı kullanma,
  • Bank Asya’daki hesap hareketleri,
  • 667 sayılı KHK ile kapatılan sendika ve derneğe üye olma.

AİHS Madde 7; “Hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç oluşturmayan bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu bulunamaz.”

Yüksel Yalçınkaya 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “FETÖ/PDY” üyeliğinden yargılanarak 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.

KHK’lı Yüksel Yalçınkaya’nın Avukatı Özcan Akıncı, AİHM tarafından açıklanan tarihi kararı değerlendirdi Akıncı’nın ilk değerlendirmesi Bylock Türkiye’deki yargılamalar için çöp olmuştur.

İHM Büyük Dairesi, Türkiye’de KHK mağdurlarını yakından ilgilendiren öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasında verdiği kritik kararını açıkladı. Mahkemenin en yüksek karar organı ‘Büyük Daire’ tarafından Türkiye’nin yaptığı yargılamalarda hak ihlalleri yaptığına karar veridl. 

Bold Medya You Tube kanalında Gazeteci Bedrettin Uğur’a kararı değerlendiren  KHK’lı Yüksel Yalçınkaya’nın Avukatı Özcan Akıncı kararın Türkiye’deki bir çok davayı derinden etkileyeceğinin altını çizdi. 

AİHM’nin kararı ile Türkiye’deki bir çok davada Hukuki gerekçe yapılan ‘Bylock Kullanılmasının ‘ delil olmaktan çıktığına işaret eden Akıncı , ‘Bylock artık çöp olmuştur’dedi 

AİHM İHLAL KARARI VERDİ Yüksel Yalçınkaya’nın Avukatı Özcan Akıncı: Bylock davaları artık çöp olmuştur

Yalçınkaya’nın avukatı Johan Heymans: AİHM kararı alınabilecek en iyi karar

Yalçınkaya kararı açıklandı! Sözleşme’nin; 6. (adil yargılanma hakkı), 7. (kanunsuz ceza olmaz) ve 11. (dernek kurma özgürlüğü) maddelerinden ihlal kararı verildi.

AİHM, bugün açıkladığı Yalçınkaya kararı ile başvurucunun;

AİHS’in 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının,

7. madde de düzenlenen kanunsuz ceza olma ilkesinin,

11. madde de düzenlenen Toplantı ve dernek kurma özgürlüğünün ihlaline karar verdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version