Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Agatha Christie romanı gibi: Çin Dışişleri Bakanı’nın ardından Savunma Bakanı da ‘kayboldu’

Agatha Christie romanı gibi: Çin Dışişleri Bakanı'nın ardından Savunma Bakanı da 'kayboldu'


– Çin’in eski Dışişleri Bakanı Çin Gang’ın ardından bu kez de Savunma Bakanı General Li Shangfu ortadan kayboldu. Yaklaşık iki haftadır ortalarda görünmeyen Li’nin kaybolduğu, ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ortaya çıktı. Savunma bakanının ‘kaybolması’, Çin ordusunun, silah tedariki için yapılan beş yıl önceki ihalelerde yolsuzluk iddiaları hakkında soruşturma başlatmasının ardından geldi.

‘ÇİN KABİNESİ AGATHA CHRİSTİE ROMANLARINA BENZEMEYE BAŞLADI’

Sosyal medya uygulaması X’te paylaşımda bulunan Emanuel, “Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in kabinesi Agatha Christie’nin ‘And Then There Were None’ (On Kişiydiler) adlı romanına benzemeye başladı” ifadelerini kullandı. İlk olarak Eski Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın kaybolduğuna dikkat çeken büyükelçi, “Daha sonra füze cephaneliğini denetlemekten sorumlu komutanlardan haber alınamadı ve şimdi de Savunma Bakanı Li Shangfu’dan iki haftadır haber alınamıyor” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning’in, Alman gazetesi Die Presse’den bir muhabirin söylentilerle ilgili sorusuna “Sunacak bir bilgim yok” diye karşılık vermesi de söylentileri kuvvetlendirdi.

ÇİN GANG’IN NEREDE OLDUĞU HÂLÂ BİLİNMİYOR

ABD elçisi olarak görev yaptıktan sonra geçen yıl aralık ayında dışişleri bakanlığına getirilen Çin Gang, 25 Haziran’da ortadan ‘kaybolmuş, Çin Dışişleri Bakanlığı 11 Temmuz’daki açıklamasında 57 yaşındaki Çin Gang’ın belirsiz sağlık nedenleriyle Endonezya’daki ASEAN toplantısına katılamayacağını söylemişti. Çin sosyal paylaşım sitesi Weibo’da bakanın yokluğuyla ilgili tartışmaların sansürlenmiş olduğu iddia edilmiş, gazeteci ve analist Phil Cunningham, South China Morning Post (SCMP) için ABD-Çin ilişkileri hakkında yazdığı makalesinden Bakan Çin ile ilgili beş paragrafın kendisine haber verilmeden çıkarıldığını söylemişti. Çinli uzmanlar söz konusu durumun arkasında Çin’in Hong Konglu bir spiker ile yaşadığı ilişkinin olabileceğine dair iddialar ortaya atmıştı. Tartışmaların ardından dışişleri bakanlığı görevine ülkenin en üst düzey diplomatlarından biri olan Çin Komünist Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi atanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version