Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den yeni Rusya yaptırımları: Türkiye merkezli beş firma hedef alındı

ABD'den yeni Rusya yaptırımları: Türkiye merkezli beş firma hedef alındı


Üst düzey bir ABD Hazinesi yetkilisi, Başkan Joe Biden yönetiminin Türkiye merkezli beş şirkete ve bir Türkiye vatandaşına yaptırım uygulayacağını, bu şirketleri Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak ve Ukrayna’ya karşı savaşında Moskova’yı desteklemekle suçlayacağını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı yaptırım uygulanan gemilerin tamirine yardım etmek ve “çift kullanımlı malların” transferine yardımcı olmakla suçlanan nakliye ve ticaret şirketlerini içeren son yaptırımlar, Rusya’yı hedef alan ve 150’den fazla kuruluşa yaptırım uygulayan daha büyük bir paketin parçası olacak.

HANGİ ŞİRKETLER YAPTIRIM LİTESİNDE?

Reuters’ın haberine göre ABD Hazinesi, Margiana İnşaat Dış Ticaret Limited Şirketi ile Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Şirketi’nin “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını mümkün kılmak için çok ihtiyaç duyduğu çift kullanımlı malları ithal etmek için güvendiği şirketler arasında olduğunu” söyleyerek yaptırım listesine alacak. Söz konusu şirketlerden ilkinin Ukrayna savaşında kullanılan askeri insansız hava araçlarının üretiminde tedarik zincirinin bir parçası olan ve yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarına yüzlerce sevkiyat yaptığı, ikincisinin ise Rusya’ya sensör ve ölçüm aletleri gönderdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı ile bağlantılı bir şirketin daha önce belirlenmiş gemilerine gemi onarım hizmetleri sağladığı için Denkar Gemi İnşaat’a yaptırım uygulayacak. Ayrıca Türkiye merkezli tersane acentesi ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol’un yanı sıra ABD ve Avrupa menşeli elektronik bileşenleri Rusya’daki şirketlere sevk eden bir aracı olduğunu söylediği CTL Limited’i de hedef alacak.

’18 AY BOYUNCA ENDİŞELERİMİZİ TÜRK HÜKÜMETİ VE ÖZEL SEKTÖRÜYLE PAYLAŞTIK’

NATO üyesi Türkiye savaşın ortasında hem Moskova hem de Kiev ile iyi ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Prensip olarak yaptırımlara karşı çıkan Türkiye, yaptırımların delinemeyeceğini ve sevk edilen hiçbir ürünün Rus ordusu tarafından kullanılamayacağını söylemişti. ABD ile ilişkiler, Türkiye’nin yaptırımları destekleme konusundaki isteksizliği nedeniyle gerilmişti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Hazine yetkilisi, “Geçtiğimiz 18 ay boyunca endişelerimizi Türk hükümeti ve özel sektörüyle paylaştık ve onları Rusya’nın savaşıyla bağlantılı olan ve yaptırım uyguladığımız kişilerle iş yapmanın önemli riskleri konusunda bilgilendirdik” dedi. Yetkili sözlerini “Bu kararlar, yaptırım uygulanan kuruluşlara maddi destek sağlayan kişi ve kuruluşları hedef alma konusundaki süregelen kararlılığımızı yansıtmaktadır” diye sürdürdü.

Son adım, ABD-Türkiye ilişkileri açısından hassas bir döneme denk geldi zira Washington, Ekim ayı başında TBMM’nin yeniden toplanmasıyla birlikte Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacağını umuyor. ABD ve müttefikleri, Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uyguladı, ancak Türkiye ve diğer ticaret merkezlerinden tedarik kanalları açık kaldı ve Washington’ın Moskova’nın savaş çabalarında kullanılabilecek kimyasallar, mikroçipler ve diğer ürünlerin ihracatı konusunda defalarca uyarıda bulunmasına neden oldu. Aralarında Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun da bulunduğu çok sayıda üst düzey ABD’li yetkili, Şubat 2022’den bu yana, Türk şirketlerinin ABD kısıtlamalarını aşarak Rusya’ya yardım etmesini engellemeye yönelik baskı kampanyasının bir parçası olarak Türkiye’ye gelmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version