Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den Türkiye’ye yaptırım açıklaması: Yapıcı bir ilişkimiz var, İsveç’in NATO üyeliğini etkilemez

ABD'den Türkiye'ye yaptırım açıklaması: Yapıcı bir ilişkimiz var, İsveç'in NATO üyeliğini etkilemez


– ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un, Rusya’nın yaptırımları delmesine yardımcı oldukları ve Moskova’yı Ukrayna’daki savaşta destekledikleri gerekçesiyle beş Türkiye merkezli firma ve bir Türkiye vatandaşına getirdiği yaptırımların İsveç’in NATO’ya katılım hedefini raydan çıkarabileceğinden endişe etmediğini söyledi.

‘İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYELİĞİ İÇİN ERDOĞAN’DAN GÜVENCE ALDIK’

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miller, “Bunları hiçbir şekilde birbiriyle bağlantılı görmüyoruz ve bu yaptırımların hiçbir şekilde (İsveç’in NATO’ya) katılımı üzerinde herhangi bir etkisi olması gerektiğini de düşünmüyoruz” dedi. ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce görüştüklerini hatırlatan Miller, ABD’nin NATO üyeliğinin İsveç için önemli olduğunu ve bunun mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğini iletmek için Türkiye’yle çalışmaya devam ettiğinin altını çizdi. Miller bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan güvence aldıklarının da altını çizdi. Washington’un Ankara ile yapıcı ve sıcak bir ilişkisi olduğunu da ifade eden Miller, yaptırımların açıklanmasından bu yana Türkiye hükümetinden herhangi bir geri bildirim almadıklarını da sözlerine ekledi.

YAPTIRIM KARARI

Rusya Savunma Bakanlığı’yla bağlantılı olan ve yaptırım altında bulunan gemilerin tamiratına ve ‘çift kullanımlı ürünlerin’ transferine yardım etmekle suçlanan deniz taşımacılığı ve ticaret firmalarına uygulanacak yaptırımlar, 150’den fazla şirket ve kişiyi kapsayan büyük yaptırım paketinin bir parçası.
ABD’nin bu yaptırım hamlesi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından hassas bir döneme denk geliyor. Washington Ekim ayı başında yeni yasama dönemi için açılacak TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını umuyor. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version