Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, Sırbistan’ı Kosova sınırındaki güçlerini geri çekmeye çağırdı

ABD, Sırbistan'ı Kosova sınırındaki güçlerini geri çekmeye çağırdı


– Beyaz Saray, Sırbistan’ın, Kosova sınırına “benzeri görülmemiş” şekilde askeri yığınak yaptığını belirterek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük çevrim içi basın toplantısında, “Bunun oldukça istikrarsızlaştırıcı bir gelişme olduğuna inanıyoruz” dedi. Kirby, “Sırbistan’ı bu güçleri sınırdan çekmeye ve hararetin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Diğer yandan, Kosovalı üst düzey bir Sırp siyasetçi olan Milan Radoicic, Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey Kosova’da polisle girdiği ve dört kişinin ölümüne yol açan silahlı çatışmada yer aldığını dün itiraf etti.

‘NATO VARLIĞI GÜÇLENDİRİLECEK’

ABD’nin Sırbistan ve Kosova’nın yanı sıra NATO ve Avrupalı müttefikleriyle de yakın irtibatta olduğunu belirten Kirby, Kosova’nın kuzeyinde 24 Eylül’de Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle sonuçlanan olayın soruşturulması gerektiğini ifade etti. Kosova’da ele geçirilen silahların sadece bölgedeki personele değil aynı zamanda NATO birlikleri dahil uluslararası personele tehdit teşkil ettiğini belirten Kirby, durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini ekledi. Kirby, “Mevcut gelişmeler ışığında NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) mevcudiyeti güçlendirilecek” ifadesini kullandı.

RADOİCİC: SALDIRILARI TEK BAŞIMA PLANLADIM

Öte yandan, Kosovalı üst düzey bir Sırp siyasetçi olan Milan Radoicic, Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey Kosova’da polisle girdiği ve dört kişinin ölümüne yol açan silahlı çatışmada yer aldığını dün itiraf etti. Radoicic, Kosova’nın en büyük Sırp partisi olan Sırp Listesindeki başkan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini belirterek, “24 Eylül’de olay yerine arkadaşlarımla beraber geldim ancak tüm lojistik planlamaları kendim hazırladım. Planladıklarımdan ne Sırbistan’ı ne de Kosova’nın kuzeyindeki kurumları haberdar ettim” ifadelerini kullandı. Sırbistan hükümetinden asla yardım almadığını öne süren Radoicic, “tek amacının Kosova yönetimine karşı direnç oluşturmak olduğunu” söyledi. Sırp politikacı, Kosovalı polisin ölümünün “kazara” olduğunu belirterek, “Arkasından ağır bir çatışma yaşandı. Sırbistan adaletine teslim olmaya hazırım” dedi.

KOSOVA’NIN KUZEYİNDE 24 EYLÜL’DE YAŞANANLAR

Kosova’nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska’da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu bir polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, “profesyonel bir terörist/suç yapılanması” olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan’ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü. Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska’da düzenlenen operasyonda en az üç saldırganın öldürüldüğünü, ikisi saldırgan, dördü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.

Bir gerilla ayaklanması ve 1999’daki NATO müdahalesinin ardından 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırbistan’ı Sırp savaşçıları silahlandırmak ve desteklemekle suçluyor. Eski vilayetinin bağımsızlığını tanımayan Sırbistan ise Kosova’yı Sırp sakinlerine kötü davranarak şiddeti körüklemekle suçluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version