Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ile temasların ardından: Çin Dışişleri Bakanı Wang Rusya’da

ABD ile temasların ardından: Çin Dışişleri Bakanı Wang Rusya'da


– Hafta sonu Malta’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan’la iki gün süren temaslarda bulunan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bu kez de Moskova’nın yolunu tuttu. Wang’ın Rusya ziyareti, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yıllar sonra Rusya’da gerçekleştirdiği temasların ardından geldi. Rus medyası Wang’ın ziyaretinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakında Pekin’e yapacağı ziyaret için de zemin hazırlayacağını aktardı.

RUS MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞECEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Wang’ın “stratejik güvenlik istişareleri” için dört günlüğüne Rusya’da olduğunu açıkladı. Rus haber ajansı Tass ise Kremlin’e dayandırdığı haberinde, Wang’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geleceğini ve Ukrayna savaşının görüşmelerin ana konularından biri olacağını belirtti. Görüşmede ayrıca “Asya-Pasifik bölgesinde NATO güçlerinin ve altyapısının genişletilmesi” ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası yapılarda koordinasyonun güçlendirilmesi konularının da ele alınması bekleniyor.

DÜN SULLİVAN’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kuzey lideri Kim’in geçen haftaki gezisi sorulduğunda Çin Dışişleri Bakanlığı “iki ülke arasındaki bir konu” diyerek yorum yapmayı reddetti. Wang Yi hafta sonu, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın ile Malta’da gizlice bir araya gelmiş, böylece Çin ile ABD arasında son dönemde gerçekleşen üst düzey diplomatik temaslara bir yenisi eklenmişti. Çin Dışişleri görüşmeleri ‘samimi, esaslı ve yapıcı’ diye nitelemişti. ABD tarafı ise “Diğer konuların yanı sıra ABD-Çin ikili ilişkilerindeki kilit konuların, küresel ve bölgesel güvenlik meselelerinin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın ve Çin ile Tayvan arasındaki durumun ele alındığını” açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version