Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Deyrizor’da arabuluculuk için devrede: SDG ve Arap aşiretlerle görüşmeden ‘uzlaşma’ çıktı

ABD Deyrizor'da arabuluculuk için devrede: SDG ve Arap aşiretlerle görüşmeden 'uzlaşma' çıktı

– ABD ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusundaki doğal kaynak zengini Deyrizor (Deyr el Zor) kenti kırsalında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bazı silahlı gruplar arasında çıkan, bazı Arap aşiretlerinin de dahil olduğu çatışmalarda arabuluculuk için devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich ve IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı Joel B. Vowell, taraflarla görüştü. Görüşmeyle ilgili açıklamada, ABD’nin IŞİD’e karşı SDG ile ortaklığına ve “sürece yabancıların müdahale etmemesine” vurgu yapılması dikkat çekti.

Açıklama, ABD’nin 2012’de Beşar Esad yönetimine karşı protestolara açık destek vermesi sonrasında kapattığı Şam Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapıldı. Buna göre, Goldrich ve Vowell, SDG’nin yanı sıra Demokratik Suriye Meclisi ve Deyrizor’daki aşiret liderleriyle, Suriye’nin kuzeydoğusunda biraraya geldi.

Tarafların gerilimi dindirmek konusunda uzlaştığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Deyrizor sakinlerinin şikayetlerinin ele alınmasının, dış güçlerin Deyrizor’a müdahale etmesi tehlikesinin, sivillerin ölümü ve yaralanmasından kaçınılması, şiddetin mümkün olan en kısa sürede dindirilmesinin önemi konusunda mutabık kalındı. Goldrich ve Vowell, IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin SDG ile güçlü ortaklığının önemini yineledi.”

NE OLMUŞTU?

SDG’nin geçen pazar günü IŞİD üyeleri ve uyuşturucu tacirlerine yönelik “Güvenliği Güçlendirme” adıyla başlattığı operasyonun ardından bölgede çatışmalar yaşanıyordu. Operasyon kapsamında Haseke’de Deyrizor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed el-Habil (Ebu Havle) SDG tarafından tutuklanmıştı. SDG el- Habil’in “devrime düşman olan partilerle iş birliği, uyuşturucu kaçakçılığı, IŞİD hücrelerinin faaliyetlerinin artırılmasında rol oynamak ve görevini kişisel ve ailevi çıkarları doğrultusunda kullanmak” suçlaması ile görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Deyrizor Askeri Meclisi içerisindeki el-Habil taraftarları SDG ve İç Asayiş’e ait noktalara saldırmaya başlamıştı. Çatışmaların başını Ebu Havle’nin aşireti El Bekir’in bağlı olduğu Ukeydat (el Akidat) aşireti çekerken, ona Beggara, Buşaban, Tay, Bukeyyir ve el-Cubur aşiretleri destek vermişti. Aşiretlerden bazıları da SDG’yi desteklemişti.

Çatışmalarda SDG üyesi, Deyrizor Askeri Konseyi üyesi, aşiret mensubu ve siviller dahil en az 50 kişinin öldüğü açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Exit mobile version