Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

11 yıldır yargılanan 3 avukat beraat etti


RIHA – Riha 2012 Newrozunda darp edilen ve haklarında açılan davada hastanede görevli doktorlara görevlerini yaptırmamak için direndikleri iddiasıyla hapis cezası ceza verilen 3 avukat, 11 yıl sonra beraat etti. 

 

Riha’da 2012 yılında düzenlenen Newroz kutlamasında baro tarafından gözlem için görevlendirilen avukatlardan Hidayet Enmek, Eyup Sabri Tinaş ve Mehmet Emin Uyguner, polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındı. Darp edilen avukatlar hakkında, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı. Urfa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 celse sonucunda “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Görevli polis memurlarına hakaret” suçlarından beraat eden avukatlara,  Balıklıgöl Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli doktorlara karşı eylemlerinden dolayı ise “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 8’er ay hapis cezası verildi. 

 

İSTİNAF CEZAYI BOZDU

 

Avukatlar karara karşı Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz etti. Bölge Adliye Mahkemesi 9’uncu Ceza Dairesi, 29 Eylül 2022 tarihinde soyut iddiaları dışında avukatların cezalandırılmasına yeterli her türlü şüpheden uzak kesin delil elde edilememesi nedeniyle beraatlerine karar verilmesi için hükmün bozulması yönünde karar aldı. İstinaf mahkemesinin kararı sonrası dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Karar sonrası ilk duruşma dün Urfa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada yargılanan avukatlar ile müdafileri hazır bulundu. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada İstinaf mahkemesinin kararı okundu. 

 

BERAAT TALEBİ

 

Duruşmada söz alan avukatlar, daha önce vermiş oldukları savunmaları tekrar ederek, İstinaf mahkemesinin bozma ilamı doğrultusunda karar verilmesini talep etti. Esas hakkında mütalaasını sunan iddia makamı, “Yüklenen suç açısından kesin ve net delil elde edilemediği” gerekçesi ile beraat kararı verilmesini talep etti.  

 

11 YIL SONRA BERAAT KARARI

 

Yapılan savunmaların ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, yargılanan avukatların üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak kesin delil elde edilmediği için ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version