Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yapay zeka üretti: Amazon’da sahte seyahat rehberi dolandırıcılığı

Yapay zeka üretti: Amazon'da sahte seyahat rehberi dolandırıcılığı


– Hayatın her alanında etkisini gösteren yapay zeka ‘çılgınlığı’ bu kez seyahat rehberi dolandırıcılığı ile gündeme geldi. Yapay zeka tarafından üretilen sahte seyahat rehberleri sahte kullanıcı yorumları ve puanlamayla Amazon’da satıldı.

NEREDEYSE YARI FİYATINA SATILIYORDU

ABD’de yayımlanan New York Times’ın (NYT) aktardığına göre ABD’de çok sayıda tüketici bu yöntemle dolandırıldı. Gazete, Fransa’yı ziyaret etmeyi planlayan Amy Kolsky’nin yaşadığı talihsizliği okuyucularına aktardı. Seyahatine hazırlanmak için Amazon’da bir seyahat rehberi aramaya koyulan Kolsky, ünlü yazar Mike Steves tarafından yazıldığı iddia edilen yüksek puanlı (4.4/5) bir kitap sipariş etti. Benzerlerine kıyasla neredeyse yarı fiyatına satılan bu rehber eline ulaştığındaysa Kolsky hayal kırıklığı yaşadı. Seyahat rehberinin konuyla ilgili çok az bilgi içermesi, sıradan ve tekrara dayalı olması ve bir rotanın dahi bulunmaması karşısında Kolsky, “Sanki adam internete girmiş, Wikipedia’dan bir sürü bilgiyi kopyalamış ve yapıştırmış gibi görünüyordu” dedi.

35 PASAJIN TAMAMI SAHTE

NYT, yapay zeka tarafından üretilen içerik tespit yazılımını kullanarak seyahat rehberini ince eleyip sık dokudu ve sonuç şüpheye yer bırakmayacak derecede açıktı: Kitaptaki 35 pasaj 100 üzerinden 100 puan aldı. Yani bir yapay zeka tarafından üretildikleri kesindi. Gazete ayrıca Mike Steves diye bir yazar bulunmadığını da tespit etti. Sahte biyografiyle üretilen yazarın fotoğrafı da yapay zekayla yaratıldığı şüphesi yaratıyordu.

SEYAHAT REHBERLERİ SATIŞTAN KALDIRILDI

Kullanıcılar, bu türden düzinelerce kitabın Amazon’da satışta olduğunu dile getiriyor. Amazon ise, konuyla ilgili sadece “yönergelerimize uyulmasını ve bunlara uymayan kitapların kaldırılmasını sağlamak için çok fazla zaman ve kaynak harcandığını” söylemekle yetindi. Platform yazarın İtalya seyahat rehberi de dahil olmak üzere tüm kitaplarını satıştan kaldırdı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version