Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wanlılar: Savaşı durdurun, tecridi kaldırın


WAN – PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecritle Kürt halkının “nefessiz” bırakılmak istendiğini söyleyen Wanlılar, “Savaşı durdurun, tecridi kaldırın” çağrısı yaptı.

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 24 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutuluyor. Kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart 2021’de gerçekleştirdiği kesintili telefon görüşmesinden sonra hiçbir şekilde haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın, aile ve avukatlarının yaptığı tüm başvurular reddediliyor. Abdullah Öcalan’a dönük 29 aydır sürdürülen haber alınamama haline tepki gösteren Wan’daki yurttaşlar, tecridin tüm cezaevlerine yayıldığına işaret etti. 

 

‘DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK’

 

PKK Lideri’nin hakikati dile getirdiği için ağır tecrit altına alındığını belirten Bişar Abukan, İmralı tecridinin dünya üzerinde eşi benzerinin olmadığını söyledi. İmralı’da başlayan tecridin bugün Kürt halkı üzerinde yoğun bir şekilde uygulandığını dile getiren Abukan, “Bu ülkedeki tüm sorunların kaynağı tecrittir ve herkes bunun farkında. Ekonomik krizin ve savaşın bu kadar derinleşmesinin sebebi tecrittir. Düşünün bir ülke 50 yıldır kendi halkıyla ve coğrafyasıyla savaşıyor. Bölge yangın yerine döndü. İnsanları bir tarafa bırakın, doğa katlediliyor, talan ediliyor. Öcalan, bunlara ‘hayır’ dediği için bugün ağır tecrit altındadır. Öcalan, yaşanabilir bir coğrafya istediği için, barış istediği için bu şartlar altındadır. Umarım tecrit kalkar,  50 yıldır devam eden bu kirli savaştan vazgeçilir. Bu ülkenin ve çocuklarımızın geleceği kazanır” diye konuştu. 

 

‘ŞAHSİ BİR TECRİT DEĞİL’

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin şahsi olmadığını söyleyen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Abdurrahman Sever, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit tüm Kürt halkı üzerinde uygulanıyor. Sadece Sayın Öcalan değil, cezaevlerindeki tüm siyasi tutsaklar üzerinde bir tecrit var. Yani Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, tüm Türkiye üzerinde uygulanan bir tecrittir. Sayın Öcalan İmralı’da mesaj gönderdiğinde, tüm Türkiye’de bir barış ve huzur ortamı oluşmuştu. Bu süreçte hem savaş durmuştu hem de ekonomik anlamda bir rahatlama olmuştu. Türkiye bu ortamda yatırım merkezi haline gelmişti. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, tüm insanların yaşamları üzerinde uygulanan bir tecrit haline geldi. Bu tecridin kırılması için tüm Kürtlerin, halkların bir araya gelerek, bu konuda çalışma yapması ve mücadele etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

‘SAĞLIĞINDAN ENDİŞE EDİYORUZ’

 

PKK Lideri’nin 1999 yılından bu yana tecrit altında olduğunu hatırlatan Seyfettin Bozkurt, “Sayın Öcalan 2 yıldan fazladır avukata ve aile görüşmesi yapamıyor” dedi. Bozkurt, şöyle konuştu: “Herkes bu durumdan endişeli. Tüm siyasi tutuklular tecrit altındadır. Ailelerle görüşmeler, temel haklar olmak üzere tüm insani haklardan yoksundurlar. Özellikle İmralı Adası’ndaki tutuklular, tecrit ve izolasyon altındadır. Bu halk, Öcalan’ın sağlığından endişe ediyor. Devletin bütün insani temel haklarını uygulaması gerekiyor. Sayın Öcalan’a ve diğer siyasi tutuklulara bu insani temel haklar uygulanması gerekiyor. Bugün ülkede yaşanan ekonomik krizin temeli, Kürt sorunudur. Halkın tüm paraları dağa, taşa bomba olarak atılıyor, operasyonlar yapılıyor. İçte ve dışta savaş var. Bu da halkımızın açlığına ve yoksulluğuna sebep oluyor. Eğer tecrit kalkarsa, bu ülkede yaşanan tüm sıkıntılarda ortadan kalkar.”  

 

‘TECRİTLE BARIŞIN ÖNÜ KAPATILIYOR’

 

İmralı’da uygulanan tecritle Kürt halkının nefessiz bırakılmak istendiğini dile getiren Abdulbari Balka, “Tecritle birlikte barışın önünü kapatılıyor, Kürt halkı nefessiz bırakılıyor. Öcalan’dan haber alamadığımız için endişeliyiz. Buradan çağrı yapıyoruz: Bu savaşı durdurun, barış sağlayın, tecridi kaldırın” dedi.

 

‘BİRLİK OLMADIĞIMIZ SÜRECE TECRİT KALKMAZ’

 

Yüz yıldır Kürt halkı üzerinde bir tecrit olduğunu belirten Ali Beyaz, “Şimdi Sayın Öcalan ve dört parça Kürdistan üzerinde bir tecrit uygulanıyor. Biz birlik olmadığımız sürece, bu tecrit Kürt halkı üzerinde kalkmayacak ve devam edecek. Özellikle 21 yıldır Erdoğan’la birlikte Türkiye kötüye gidiyor ve daha da kötüye gidecek. Erdoğan olduğu sürece bu tecrit ve sorunlar sürecek. Ama biz Kürt halkı olarak sonuna kadar direneceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Mehmet Balcı, şunları söyledi: “Kürt halkı üzerinde bir baskı ve zulüm var. Bu baskının kalkması için birlik olmamız gerekiyor. Eğer biz birlik olursak, kimse bizi yenemez; ama eğer birlik olmazsak, bizi yok edecekler. Öcalan, dünya üzerinde bilinen, söz sahibi olan bir insandır. Bu yüzden tecridin bir önce kaldırılması gerekir.”

 

‘TÜM SORUNLARIN KAYNAĞI TECRİTTİR’

 

PKK Lideri üzerinde ağır bir tecrit olduğunu vurgulayan Mehmet Uçar, “Ne ailesi ne de avukatı görüşebiliyor. Bu tecrit sadece Öcalan üzerinde değil, tüm Kürt halkı üzerinde var. Bu da Erdoğan’ın baskısıyla yapılıyor. Eğer biz Kürtler birlik olmazsak, bu baskı ve zulüm üzerimizden kalkmaz, hatta daha da kötüye gidecek. İnsanlar artık çöplerde yiyecek toplamaya başladılar. Bunların ana kaynağı tecrittir. Ama bunu da söylemek istiyorum, ‘ben aç kalayım ama Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalksın” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version