Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wagner’e adını vermişti: Prigojin’in sağ kolu Dimitry Utkin kimdir?

Wagner'e adını vermişti: Prigojin'in sağ kolu Dimitry Utkin kimdir?


Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in, Ukrayna’daki savaşta yetersizlikle eleştirdiği Rus ordusuna başkaldırmasından tam iki ay sonra Moskova’nın kuzeyinde düşen uçakta öldüğü açıklandı. Uçağın yolcu listesinde bulunan ve öldüğü belirtilen isimlerden bir diğeri de neredeyse Prigojin kadar dikkat çekiciydi: Dimitry Utkin…

‘Wagner’e ismini verdiği, kasıtlı olarak kamuoyu önüne çıkmadığı belirtilen Dimitriy Utkin, Prigojin’in ‘sağ kolu’ olarak biliniyordu. Utkin, Wagner’in önde gelen komutanlarından biriydi.

ÇEÇENİSTAN VE SURİYE’DE SAVAŞTI, KREMLİN TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ

1970 doğumlu Utkin, Rus askeri istihbarat servisinin (GRU) eski subaylarından biriydi. İki Çeçen savaşının yanı sıra Suriye’de de savaşmış, aynı zamanda Rusya’nın 2014’ten bu yana Ukrayna’nın doğusundaki operasyonlarına katılmış bir isimdi. Kremlin’den bu hizmetleri karşılığında ödüller de almıştı.

Utkin, 2000’lerin başında da GRU’nun Esyonya sınırındaki İkinci Spetsnaz Bölüğü’nün 10 yıl boyunca komutanlığını yaptı, sonrasında ordudan emekliye ayrıldı. Eski eşinin Rus basınına verdiği demeçlere göreyse, “savaş alanındaki hayatını özlüyordu.”

NAZİ SEMPATİZANI ‘WAGNER’

Askerler arasındaki takma ismi, Hitler’in en sevdiği besteciye atıfla ‘Wagner’di. Araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat’in 2020 tarihli bir makalesine göre Utkin, “Üçüncü Reich’ın tarihi konusunda takıntılıydı”. Daha yakın zamandaki bir habere göre de, gamalı haç, Nazi kartalı ve SS subaylarının “schutzstaffel” adı verilen şimşek simgeleri dahil olmak üzere çok sayıda Nazi dövmesine sahipti. Yaygın inanış, Utkin’in Wagner’e adını veren komutan olduğu yönündeydi.

WAGNER’DE OYNADIĞI ROL TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Bununla birlikte, Utkin’in sıklıkla “Wagner’in kurucusu veya eş kurucusu” olarak nitelenmesine rağmen paralı asker şirketinde oynadığı rol tam olarak biliniyor. Amerikan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) 2020 tarihli bir raporunda, “Utkin’in Wagner Grubu’nun kuruluşunu başlatıp başlatıp başlatmadığı veya bir başkası adına sadece vitrindeki isim olup olmadığı bilinmiyor” deniliyordu. Bellingcat sitesi de Utkin’in, “Wagner’in devlet destekli olduğu gerçeğini gizlemek için kullanılan uygun ve gerektiğinde reddedilebilecek bir isim” olduğunu iddia etmişti.

ABD VE AB’NİN YAPTIRIM LİSTESİNDEYDİ

Prigojin ile birlikte “Wagner’in Ukrayna’daki rolü” gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği’nın yaptırım listesinde olan Utkin, kamuoyu önünde pek çıkmamasıyla da dikkat çekiyordu. Wagner komutanı son olarak Prigojin’in temmuz ayında paylaştığı bir videoda görüşmüştü.

EN SON BELARUS’TA GÖRÜLDÜ

Bu görüntülerde Prigojin, silahlı başkaldırısı sonrasında Kremlin’le müzakereler sonucu gittikleri Belarus’ta paralı askerlerine sesleniyor,. “Utkin” olduğunu söylediği bir kişiyi onlara takdim ediyordu. Bu, Utkin’in askerlere seslenirken ilk görüntülenişiydi. Silahlı isyanın Belarus’a ‘sürgün’le son bulması sonrasında, “Bu bir son değil, dünyadaki en büyük işin sadece başlangıcı; ki bu da çok yakında gerçekleştirilecek” ifadelerini kullanıyor, İngilizce olarak “Cehenneme hoşgeldiniz” diyordu.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’daki savaşı destekleyen ancak ordu yönetiminin yanlış kararlar aldığını savunan Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e en yakın isimlerden biri olarak bilinmesine rağmen haziran ayında sürpriz biçimde silahlı bir başkaldırıya imza atmıştı. Prigojin ve beraberindeki askerlerin Ukrayna sınırından Moskova’ya yürüyüşü, Putin’in en yakın müttefiklerinden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun başlattığı müzakere süreciyle son bulmuştu.

Prigojin en son, “uçak kazasından” bir gün önce yayınlanan bir videoda, Afrika’da Wagner için asker toplarken görülmüştü. Dün ise kendisi ve Utkin’in yanı sıra bir dizi ismin daha yolcu listesinde bulunduğu belirtilen özel uçak, Moskova-St. Petersburg yolunda düştü.

Rus yetkililer, uçağın düştüğü haberi sonrasında ise Prigojin’in adının yolcu listesinde olduğunu açıklamış ancak olay sırasında uçakta bulunup bulunmadığına dair bir bilgi vermemişti. Yaklaşık iki saat sonra Wagner’le bağlantılı Telegram kanalı Gray Zone Prigojin’in öldüğünü duyurmuş, kısa süre içinde de Rus Havacılık Dairesi Rosaviatsia’dan teyit gelmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version