Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tanzanya’da iki muhalife gözaltı: Gerekçe, ‘hükümeti devirmeye’ çalışmak

Tanzanya'da iki muhalife gözaltı: Gerekçe, 'hükümeti devirmeye' çalışmak


– Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’da iki muhalif 2025’ten önce Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan hükümetini devirmek amacıyla ülke çapında gösteriler düzenlemeye çalışmak ve planlamak suçlamasıyla gözaltına alındı.

Polis sözcüsü David Misime yaptığı açıklamada, avukat Boniface Anyasile Mwabukusi ve Mpaluka Nyagali’nin dün gözaltına alındığını söyledi. İkiliyi temsil eden avukat Philip Mwakilima Reuters’a yaptığı açıklamada gözaltındakilere ulaşmak için çaba gösterdiğini, haklarındaki suçlamaların ise “yanlış ve uydurma” olduğunu söyledi.

TANZANYA POLİS ŞEFİ: BU VATANA İHANET

Tanzanya polis şefi Camillus Wambura cuma günü yaptığı açıklamada sosyal medyada 10 Ağustos’tan bu yana yapılan paylaşımların “Tanzanyalıları etkilemek ve ülke çapında protestolara teşvik etmek için” yazıldığını söyledi. Wambura, “Bu vatana ihanettir” ifadesini kullandı.

YÜKSEK MAHKEME PERŞEMBE GÜNÜ İTİRAZI REDDETMİŞTİ

Polis şefi Wambura, Mwabukusi ya da Nyagali’nin adını vermeden, protesto çağrısı yapanların konuyu Tanzanya ile Dubai Emirliği arasında imzalanan ve Tanzanya parlamentosunun haziran ayında onayladığı liman geliştirme ve yönetim anlaşmasına itiraz eden bir davayla ilişkilendirdiklerini söyledi. Mwabukusi anlaşmanın yasallığına itiraz eden avukatlar arasındaydı. Yüksek Mahkeme perşembe günü bu itirazı reddetmişti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: İNSAN HAKLARINA VE YASALARA SAYGI AYRILMALI

İnsan Hakları İzleme Örgütü pazartesi günü yaptığı açıklamada, haziran ayından bu yana en az 22 kişinin liman anlaşmasını onaylayan parlamentoyu eleştirdikleri için gözaltına alındığını ya da tehdit edildiğini söyledi. Hükümet sözcüsü Gerson Msigwa ise muhalif seslerin susturulduğu suçlamalarını reddetti. Msigwa, “İnsan haklarına saygı ile yasalara saygıyı birbirinden ayırmak zorundasınız. Yasaları çiğnerken insan hakları kılıfına saklanamazsınız” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version