Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suudi Veliaht Prensi, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü: Marttan bu yana en üst düzey temas

Suudi Veliaht Prensi, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü: Marttan bu yana en üst düzey temas


– Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bugün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan ile bir araya geldi. Görüşme, iki ülke arasında mart ayında başlayan ‘normalleşme girişimleri’ kapsamında yapılan en üst düzey temas olarak kayıtlara geçti. Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleşen sürpriz görüşme, Emirabdullahiyan’ın Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşmeden sonra “İki ülke ilişkilerinin ‘doğru yolda’ olduğunu” söylemesinin ardından geldi.

Emirabdullahiyan, sosyal platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Görüşmeler samimi, faydalı ve verimli geçti” dedi ve iki ülkenin “bölgedeki herkesin güvenliği ve kalkınması konusunda hemfikir olduğunu” ekledi.

PRENS FAYSAL BLINKEN’LA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İran devlet medyasında yer alan görüşme görüntülerinde Veliaht Prens ve Emirabdullahiyan konuşurken gülümsedikleri, Prens Faysal ve İran heyetinin ise görüşmeyi izledikleri görülüyor. Suudi devlet haber ajansı SPA da görüşmede uluslararası ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını duyurdu. SPA ayrıca, Prens Faysal’ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştüğünü ve ikilinin “Orta Doğu bölgesinde güvenlik ve istikrarı” artırmak için daha fazla koordinasyon sağlanması konusunda atılacak adımları değerlendirdiğini aktardı.

SUUDİ ARABİSTAN​- İRAN İLİŞKİLERİ

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016’da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de bulunduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edilmişti. İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin peş peşe yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabtan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran’daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Mart 2015’te başlayan Yemen’deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti. Suudi Arabistan Yemen’deki İran destekli Şii Husilere saldırıyordu. İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021’de Bağdat’ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmiş ve Irak’ın arabuluculuğundaki görüşmeler daha sonra da devam etmişti. İki ülke daha sonra bu yılın nisan ayında Çin’in sürpriz arabuluculuğunda sağlanan uzlaşmayı diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesini öngören bir mutabakatla imza altına almıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version