Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriye Devlet Başkanı Esad: “Ben ve Erdoğan neden buluşalım, meşrubat içmek için mi?”


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Esad, BM ile Suriye’ye geri dönüş projelerini görüşmeye başladıklarını bildirdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, savaştan zarar gören ülkesinde şiddetin artmasından Türkiye’nin sorumlu olduğunu savundu. 

REKLAM

“Türk güçlerinin Suriye’den çekilmesi” çağrısı yapan Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

“Suriye’deki terörizm Türkiye’de üretiliyor.” şeklinde konuşan Esad, “Ben ve Erdoğan neden buluşalım? Meşrubat içmek için mi?” dedi.

Abu Dabi merkezli Sky News Arabia televizyonuna konuşan Esad, olası bir uzlaşmanın mümkün olup olmadığı sorusuna, “Bizim amacımız Suriye topraklarından çekilmeleri, Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki işgalini meşrulaştırmak, bu nedenle Erdoğan’ın koşulları altında, bir görüşme yapılamaz.” cevabını verdi. 

Türkiye, Şam ile ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışıyor. Ancak Esad, mevkidaşıyla yapacağı her görüşmeyi Suriye’nin kuzeyinde konuşlu Türk askerlerinin çekilmesi koşuluna bağladı.

Birleşmiş Milletler’e göre, Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’da kayıtlı yaklaşık 5,5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

“Geri dönüş projelerini görüşmeye başladık”

Birleşmiş Milletler’in insani yardım organlarıyla geri dönüş projeleri, finansmanına ilişkin “genel diyalog” başlatıldığını söyleyen Esad, milyonlarca mültecinin ülkeye geri gelmesinde en büyük zorluğun “Logistik olarak, teröristlerin yok ettiği altyapı” olduğunu kaydetti. 

Esad röportajda, Suriyeli mültecilerin anavatanlarına geri dönmesinin, savaşın tahrip ettiği altyapının durumu nedeniyle imkansız hale geldiğini ifade etti. 

Suriye Devlet Başkanı, “Bir mülteci su olmadan, elektrik olmadan, çocukları için okul olmadan, hastane olmadan nasıl geri dönebilir? Bunlar yaşamın temelleri.” şeklinde konuştu.

Mültecilerin kademeli olarak Suriye’ye geri dönmesi, Şam rejimini geçtiğimiz mayıs ayında Arap Birliği’ne yeniden dahil eden Arap ülkelerinin temel taleplerinden biri.

Analistlere göre Suriye, yeniden inşasını finanse etmek için Arap ülkelerine ve özellikle de zengin Körfez ülkelerine güveniyor.

Bab el-Hava’dan yardımlar devam ettirilecek

Birleşmiş Milletler, Şam ile varılan bir anlaşma kapsamında Türkiye’den Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere insani yardım sevkiyatını önümüzdeki altı ay boyunca devam ettireceğini duyurdu. 

REKLAM

Suriye ve Türkiye arasındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı, 2014 yılında kurulan bir Birleşmiş Milletler mekanizması dahilinde, BM insani yardım kuruluşlarının Suriye hükümetinden izin almaksızın gıda, su ve ilaç sevkiyatı yapabildiği son sınır kapısıydı.

Ancak 11 Temmuz’da Şam tarafından egemenliğinin ihlali olarak kınanan bu mekanizma yenilenmemişti.

İsyancıların bölgesindeki bu sınır kapısını kontrol etmeyen Beşar Esad rejimi, insani yardımın altı ay boyunca ulaştırılabilmesi için kendi koşullarını belirledi. Bu talepler Birleşmiş Milletler tarafından “kabul edilemez” olarak değerlendirilmişti.

BM Genel Sekreterlik Sözcüsü Farhan Haq salı gecesi yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bab el-Hava sınır kapısının önümüzdeki altı ay boyunca kullanılmaya devam edilmesi konusunda BM ile Suriye hükümeti arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.” ifadelerini kullandı.

Bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler İnsani İşler Şefi Martin Griffiths ile Şam arasında imzalandığı belirtildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version