Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’da savaş dört ayı geride bıraktı: Birleşmiş Milletler ‘durum kontrolden çıkıyor’ uyarısı yaptı

Sudan'da savaş dört ayı geride bıraktı: Birleşmiş Milletler 'durum kontrolden çıkıyor' uyarısı yaptı


Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’ın başkent Hartum’u harap eden ve Darfur bölgesinde etnik temelli saldırılara yol açan dört aylık savaşın ardından ülkedeki milyonlarca insanın yiyecek sıkıntısı çektiği ve birçoğunun sağlık hizmeti alamadığı için öldüğü uyarısında bulundu. BM’ye bağlı kuruluşlar yaptıkları ortak açıklamada “Çiftçilerin kendilerini ve komşularını besleyecek mahsulleri ekmeleri için zaman daralıyor. Tıbbi malzeme kıtlığı yaşanıyor. Durum kontrolden çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

DÖRT MİLYONDAN FAZLA KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışma, 15 Nisan’da sivil yönetime geçiş planıyla bağlantılı gerginlikler nedeniyle patlak vermişti. Yaklaşık bir milyonu komşu ülkelere kaçanlar olmak üzere dört milyondan fazla insan yerinden edildi. Savaştan etkilenen eyaletlerdeki siviller saldırılarda öldürüldü.

4 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ, CİNSEL SALDIRILAR YÜZDE 50 ARTTI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCR) sözcüsü Elizabeth Throssell Cenevre’de verdiği bir brifingde, “Öldürülenlerin çoğunun cesetleri toplanmadı, çoğu teşhis edilmedi ya da gömülmedi ancak BM 4 binden fazla kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor” dedi. BM nüfus fonu (UNFPA) yetkilisi Laila Baker ise cinsel saldırı raporlarının yüzde 50 oranında arttığını söyledi.

ORDU KOMUTANI BURHAN: ÜLKE MORDEN TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK KOMPLOYLA KARŞI KARŞIYA

Sudan geçici Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ülkesinin “modern tarihindeki en büyük komplo ile karşı karşıya olduğunu” savunarak “Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK), gözünü iktidar hırsı bürümüş” dedi.

Silahlı Kuvvetler Bayramı vesilesiyle devlet televizyonunda halka hitap eden Burhan, “Bugün de ülkemiz, halkımızın varlık, kimlik, miras ve geleceğine yönelik modern tarihinin en büyük komplosuyla karşı karşıyadır” ifadesini kullandı. HDK’yi dezenformasyon ve yalan yaymakla suçlayan Burhan, “Demokrasi ve sivil yönetim için savaştığını iddia eden Hızlı Destek Kuvvetleri’nin gözünü iktidar hırsı bürümüş.” dedi. Burhan, Sudan ordusunun HDK’ye karşı “çok yakında büyük bir zaferi” kutlayacağını da iddia etti.

ÇATIŞMALAR HDK’NİN ORDUYA ENTEGRASYON PLANINDAN ÇIKMIŞTI

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin iki yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti. HDK’nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında, başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version