Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şengal Çalıştayı: Irak, Şengal Koordinasyonu’nu esas almalıdır


HABER MERKEZİ – Şengal’de, “Birliğimiz zulme karşı öz gücümüzdür” şiarıyla düzenlenen çalıştayda, Irak Hükümetinin Şengal Koordinasyonunu esas alması gerektiğini dile getirdi.

 

Şengal’de “Birliğimiz zulme karşı öz gücümüzdür” şiarıyla Şengal Bileşenleri ve Güçleri Koordinasyonu öncülüğünde çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, Şengal halkının temsilcilerine koordinasyonun güçlendirilmesi çağrısı yapılırken Irak Hükümetine de Şengal halkının iradesinin esas alınarak bir program oluşturulması çağrısı yapıldı.

 

‘ONBİNLERCESİ HALA KAMPLARDA’

 

Şengal Bileşenleri ve Güçleri Koordinasyonu adına YNK Şengal Sorumlusu Davud Cindî söz aldı. Cindî, “Êzidi toplumu ve Şengal’e yönelik kirli planlar olduğunu vurguluyoruz. Fermanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen onbinlerce insanımız hala kamplarda yaşamlarını sürdürüyor. Şengal’e dönüşleri engelleniyor” dedi. Irak Hükümeti’nin Şengal programına katılmak istediklerini ifade eden Cindî, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak Hükümeti, bu koordinasyonu desteklemelidir. Şengal’e yönelik biz bileşenlerin yer almadığı herhangi bir kararı kabul etmiyoruz. Fermandan önce bizi savunduklarını iddia edenlerin bizim hakkımızda söz söylemesine izin vermeyeceğiz.”

 

‘BİRLİK İÇİNDE MÜCADELE YÜRÜTMELİYİZ’

 

Çalıştayda söz alan Musul Valisi Enver Ali Gepo da “Bizlere çok acı yaşattılar ancak bizler onların burunlarını yere sürttük. Tarih, Şengal Dağında yürütülen direnişi yazacaktır. Biz Êzidi olarak Şengal sorununun siyasi bir sorun olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum” dedi. Fermanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen kadın ve çocukların çığlıklarının hala kulaklarında olduğunu belirten Şii temsilcisi Seyid Mahmud El Ereci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı taleplerimiz yerine getirilmeli. Birincisi birlik içerisinde mücadele yürütmeliyiz. İkincisi Şengal Özerk Yönetimi Şengal halkı tarafından yönetilmelidir. Üçüncüsü toplu mezar sorunu çözüme kavuşturulmalıdır. Dördüncüsü ferman şehitlerinin hakları verilmelidir. Son olarak da DAİŞ çetelerinin elindeki Êzidileri kurtarmalıyız.”

 

‘SORUNLAR ÇÖZÜLMELİDİR’

 

Çalıştayda Şengal Özerk Yönetimi adına Hacî Ecem söz aldı. Hacı Ecem, Irak Hükümeti ve Birleşmiş Milletler’e Şengal’e gereken özeni göstermeleri ve Şengal’e yönelik tehlikeyi görmeleri çağrısında bulunarak, “Şengal’in sorunları mutlaka çözülmelidir” dedi.

 

Çalıştay, konuşmalar ve mesajların ardından sona erdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version