Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Semsûr’da yeniden inşa için ortak platform çağrısı


SEMSÛR – KESK Semsûr Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeynal Polat, Mereş merkezli depremlerden sonra kentin yeniden inşa edilmesi için “Kent yaşatma ve dayanışma platformu kurulması” çağrısında bulundu. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Semsûr Şubeler Platformu, Semsûr Tabip Odası ile Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Semsûr İl Temsilciliği Mereş merkezli gerçekleşen depremlerin 6’ncı ayı nedeniyle basın toplantısı gerçekleştirdi. 

 

Semsûr Tabip Odası’nda yapılan toplantıda söz alan KESK Semsûr Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeynal Polat, depremlerde hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başladı. Depremde bazı il ve ilçelerin haritadan silinme noktasına geldiğine dikkati çeken Polat, “Aradan geçen 6 ayda hala sıkıntılarımız devam ediyor. En büyük sorunlar yerel ve merkezi olarak sağlanamayan kamu hizmetleri. Barınma, beslenme sorunu ciddi şekilde hala sürüyor. Dezavantajlı kişiler hala zorluk çekmeye devam etmekte. Hala mahalle aralarında düzensiz bir şekilde çadırlarda kalan aileler mevcut. Biran önce bu insanların konteynerlere yerleştirilmeli. Temiz suya erişim ve hijyen sorunu devam etmekte” ifadelerini kullandı.

 

ASBEST TEHLİKESİ

 

Ardından söz alan Semsur Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun, “Yaraların hızlı sarılabilmesi için hızlı hizmet verilmesi beklenirken Adıyaman için böyle bir şey göremedik maalesef. 6 ay geçmesine rağmen hala halka psikolojik bir destek sağlanamadı. Çok fazla toz var. Bu toz hastalıklara neden oluyor. Asbest nedeniyle kanser vakaları artacak. Buna karşı bir önlem alınmıyor. Halkın sağlığı bu kadar ucuza alınmamalı. Sularda klor seviyesi yüksektir. Hazır su yeterince temin edilmedi. İnsanlar musluk suyuna fazla maruz kaldığı için hastalıklar artacak.  6 ay geçmesine rağmen sağlıkçılara dönük hala bir düzenleme yapılmadı” diye konuştu. 

 

‘YARDIMLAR BİR LÜTUF DEĞİL’

 

SES Semsûr Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Aydın ise şunları söyledi: “Depremin ilk günlerinden bu gününe kadar sahadayız. Dezavantajlı gruplarda yaşlı ve engelliler en fazla olumsuz etkilenen kesimlerin başında geldiler. Aradan geçen zamanda onlar için her hangi bir düzenleme yapılmadı. Onların hayata katılması için ciddi düzenlemelerin yapılması gerekir. Sahada tanık olduk ki en çok kadınlar mağdur edilmiş durumda. Bir diğer zorlanan kesim çocuklar. Çocuklar kendi oyun alanlarını kaybettiler. Biran önce çocuk oyun alanları kurulmalı. Çocukların eğitim süreçlerine dair ciddi program yapılması gerek. Bir diğer kırılgan grup ise mülteciler. Mültecilere dönük bir program söz konusu değil. Onların yaşamlarına dönük iyileştirilmeler yapılması gerek. Barınma sorunu biran önce giderilmeli. Yardımlar yapılırken bir lütuf olarak değil, insanların bir hakkı bu göz önünde bulundurularak hizmetler yapılmalı.” 

 

‘KENT YAŞATMA VE DAYANIŞMA PLATFORMU’

 

Son olarak kentin yeniden inşa edilmesine dair emek örgütlerinin talebinin, bütün kurum ve kuruluşların içinde yer aldığı “Kent yaşatma ve dayanışma platformu kurulması” olduğunu söyleyen KESK Semsûr Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeynal Polat, yetkililere seslenerek imar ve inşa programının bütün dinamikler ile paylaşılması talebinde bulundu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version