Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şebbiha milislerinin liderlerinden biri Almanya’da tutuklandı: Savaş suçu işlediği iddia ediliyor

Şebbiha milislerinin liderlerinden biri Almanya'da tutuklandı: Savaş suçu işlediği iddia ediliyor


– Almanya Federal Savcılığı, Suriye’de 2012-2015 yılları arasında işkence ve köleleştirme yoluyla ‘insanlığa karşı suç’ ve ‘savaş suçu’ işlediği iddiasıyla Suriye vatandaşı bir kişinin tutuklandığını duyurdu. Savcılar, Ahmad H. adlı şüphelinin, Şebbiha milislerinin liderlerinden biri olduğunu da ekledi.

ŞEBBİHA MİLİSLERİ UZUN SÜREDİR TARTIŞMALARIN ODAĞINDA

2011 yılındaki halk ayaklanmasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin desteğiyle kurulan Şebbiha milisleri uzun süredir keyfi tutuklamalar, gasp, yağma, zorla çalıştırma ve işkence gibi iddiaların odağındaydı.

İKİ OLAYDAN SORUMLU TUTULUYOR

Yapılan açıklamada Ahmad H’nin, sivillerin acımasızca dövülmesinin yanı sıra 2012 ve 2015’te tutukluları ateş altında, yiyecek ve suya erişimleri olmadan çalışmaya zorladığı iki olaydan sorumlu olduğu ifade edildi.

ALMANYA SAVAŞ SUÇLULARININ YARGILANMASINDA ÖNCÜ ROL ÜSTLENDİ

Almanya, dünyanın herhangi bir yerinde işlenen insanlığa karşı suçların mahkemelerce kovuşturulmasına imkân veren evrensel yargı yetkisi yasaları kapsamında Suriyeli savaş suçlularının yargılanmasında öncü rol üstlenmiş durumda. Suriye’deki askeri hastanelerde mahkumlara işkence yapmak da dahil olmak üzere insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen Suriyeli bir doktor şu anda Frankfurt’ta yargılanıyor. Suriye hükümeti ise mahkumlara işkence yapıldığı iddialarını reddediyor.

10 YILI AŞKIN SÜREN İÇ SAVAŞTA HÜKÜMETE DESTEK OLDUKLARI BELGELENMİŞTİ

Savaş suçları araştırmacıları, 10 yılı aşkın süren iç savaşla büyük yıkıma uğrayan Suriye’deki çatışmaların ilk yıllarında üst düzey hükümet yetkililerinin, muhaliflerin bastırılmasına yardımcı olmak için ‘Şebbiha’ (Arapça’da hayalet, hortlak veya çokça suç işleyen) olarak bilinen paramiliter grupları kurduğunu ve yönettiğini belgelemişti. Uluslararası Adalet ve Hesap Verebilirlik Komisyonu’nun (CIJA) 45 kişilik Suriye ekibinin hazırladığı bir raporda Şebbiha milislerinin mahalle düzeyindeki sadık gruplardan iyi organize olmuş milislere ve daha sonra Ulusal Savunma Gücü adı verilen ordunun paralel bir kanadına evrilmesine ilişkin detayları da aktarmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version