Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sanal medyadan e-reçetem çağrısı: Kürtçe hemen eklensin


HABER MERKEZİ – E- reçetem sistemine Kürtçe’nin eklenmemesine tepkiler sanal medyadan da gösterildi. Çok sayıda kişi Kürtçe’nin hemen listeye eklenmesi çağrısı yaptı. 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı e-reçetem sistemine eklenen diller arasında Kürtçe’nin yer almamasına tepkiler sürüyor. İnsan hakları savunucuları, siyasetçilerin yanı sıra sağlık çalışanları ve çok sayıda kişi sanal medya hesaplarından tepki gösterdi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin sanal medya hesabından, “Anadilde kamu hizmeti ve sağlık hizmeti almak vatandaşlar için hak, devlet için yükümlülüktür. Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır; milyonlarca Kürt yurttaşın Kürtçe sağlık hizmeti alma hakkına saygı duyun” denildi. 

 

Yeşil Sol Parti Milletvekilli Ali Bozan, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamışmış. E-REÇETEM sistemine 5 dil eklemişlermiş. Binlerce doktorun, sağlık personelinin ve milyonlarca halkın dili olan Kürtçe’yi bu sisteme yerleştirmekten aciz kalmışlar ve bunu da başarıymış gibi açıklama gereği duymuşlar” ifadeleriyle tepki gösterdi.

 

Yapılan diğer paylaşımlar şöyle: 

 

Sezai Temelli: “Sağlık Bakanı’nı yeni dilleri E-Randevum sistemine ekledi, peki Kürtçe nerede?Kürt halkının dil haklarına saygı göstermeli,Kürtçe’yi de hemen listeye eklemelisiniz! Düşmanlığa son verin yemininizi hatırlayın. Em ê bi rik Kurdî binivîsin, bi Kurdî bixwînin û bi Kurdî biaxifin.”

 

Nahit Eren: “Kamusal hizmetlerde Kürtçe’ye yer vermemeye yönelik tutum süreklilik kazanmaya başladı. Sağlık Bakanlığının en kısa sürede bu ayırımcı uygulamaya son vermesini ve Kürtçe dilinde de hizmeti vermesini bekliyoruz.”

 

Kubilay Yalçınkaya: “Sayın Bakan; Anadilinde sağlık hizmeti sorununu kürtçe özelinde çözmediğiniz gibi, uygulamalarınızla ayrımcılığı daha da derinleştiriyorsunuz.”

 

Meral Danış Beştaş: “Çok dilliliği tabi ki destekliyoruz. Ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birinin dili olan Kürtçeyi neden e reçetede kararında yer almıyor sorusu dünden bu yana çokça soruldu. Hala ilgililerden cevap yok.!  Bir kez daha soralım; Milyonlarca Kürdün bu gelişmeden mahrum bırakılmasının nasıl bir gerekçesi var?”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version