Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’nın Luna-25 görevi başarısız oldu: Uzay aracı bugün Ay’a çakıldı

Rusya 47 yıl sonra ilk defa Ay’a uzay aracı gönderdi: Su kaynağı arayacak


– Rusya’nın 47 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay görevi başarısız oldu. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) bugün Luna-25 adlı uzay aracının Ay’a düştüğünü açıkladı. Roscosmos, dün iniş öncesi yörüngeye oturan uzay aracında meydana gelen bir sorundan kısa bir süre sonra araçla teması kaybettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Aygıt öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve Ay’ın yüzeyiyle çarpışması sonucu varlığı sona erdi” dendi.

HİNDİSTAN YARIŞTA ÖNE GEÇTİ

Luna-25’in, dünyanın tek doğal uydusu olan Ay’ın etrafında yaklaşık beş gün boyunca döndükten sonra yarın Ay’ın güney kutbuna yapılması planlanan yumuşak iniş için rotasını değiştirmesi planlanıyordu. Kabaca küçük bir araba büyüklüğünde olan Luna-25’in, son yıllarda NASA ve diğer uzay ajanslarındaki bilim insanlarının kraterlerde donmuş su izleri tespit ettiği güney kutbunda bir yıl boyunca çalışması hedefleniyordu. Sovyetler Birliği’nin 1976’daki Ay görevi Luna-24’ten bu yana hiçbir Rus uzay aracı Ay yörüngesine girmemişti. Rusya, bu hafta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması planlanan Hindistan’a ait Chandrayaan-3 uzay aracına ve Ay’la ilgili gelecek planları bilinen Çin ve ABD’ye karşı yarışıyordu.

11 AĞUSTOS’TA FIRLATILMIŞTI

Luna-25, 11 Ağustos’ta Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı. Ay’da yaklaşık bir yıl süreyle araştırmalar yapması planlanan Luna-25, su aramanın yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların ay yüzeyindeki etkilerini de inceleyecekti. Hindistan daha önce başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerin ardından bu kez Ay’a inen dördüncü ülke olmaya çok yakın. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü ‘Chandrayaan-3’ adlı uzay aracının 6 Ağustos’ta başarıyla Ay yörüngesine girdiğini duyurmuştu.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version