– Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), başkent Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Luna-25 uzay aracını taşıyan Soyuz 2.1v roketini fırlattı.1976’dan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek olan Rusya’nın Ay görevi, geçtiğimiz ay Chandrayaan-3 Ay aracını fırlatan Hindistan ve her ikisi de Ay’ın güney kutbunu hedefleyen gelişmiş Ay keşif programlarına sahip olan ABD ve Çin ile yarışıyor.
ABD’li astronot Neil Armstrong 1969’da Ay’da yürüyen ilk insan olarak ün kazandı ancak Sovyetler Birliği’nin Luna-2 görevi 1959’da Ay’ın yüzeyine ulaşan ilk uzay aracıydı ve 1966’daki Luna-9 görevi de oraya yumuşak iniş yapan ilk araç olmuştu. Moskova daha sonra Mars’ı keşfetmeye odaklandı ancak 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Rusya dünya yörüngesinin ötesine bilimsel sonda göndermemişti.
Soyuz-2.1b launches Luna 25 to the Moon:
Overview:https://t.co/M50cVOoZKr
Livestream:https://t.co/CUjU8DCLvg pic.twitter.com/CXjrpUFZYs
— Chris Bergin – NSF (@NASASpaceflight) August 10, 2023
YUMUŞAK İNİŞİN 21 AĞUSTOS’TA GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR
Luna-25, başarılı geçen fırlatmanın ardından uçuş yörüngesine girerken, uzay aracının 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması planlanıyor. Roscosmos Başkanı Yuri Borisov devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, uzay aracının 21 Ağustos’ta Ay’a inmesinin beklendiğini söyledi. Borisov, Borisov, Luna-25’in barışçıl amaçlarla Ay’a gönderildiğini, 2027, 2028 ve 2030’da da Ay’a uzay araçları göndermeyi planladıklarını da söyledi.
Ay’da yaklaşık bir yıl süreyle araştırmalar yapacak Luna-25 küçük bir araba büyüklüğünde. Luna-25, NASA ve diğer uzay ajanslarındaki bilim insanlarının son yıllarda bölgedeki gölgeli kraterlerde buz izleri tespit ettiği Ay’ın güney kutbunda bir yıl boyunca çalışmayı hedefleyecek. Araç, su kaynağı aramanın yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların ay yüzeyindeki etkilerini inceleme görevleri bulunuyor.
AYDA SU VAR MI?
Gökbilimciler yüzyıllardır Sahra Çölü’nden 100 kat daha kuru olan Ay’da su olup olmadığını merak ediyor. NASA’nın 2018’deki haritaları Ay’ın gölgeli kısımlarında buz olduğunu gösterdi ve 2020’de NASA güneşli bölgelerde de su bulunduğunu doğruladı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa Birliği gibi büyük güçlerin hepsi son yıllarda Ay’ı araştırıyor. Japonya’nın Ay’a inişi geçen yıl, İsrail’in görevi ise 2019’da başarısız oldu. Hiçbir ülke Ay’ın güney kutbuna yumuşak iniş yapamadı. Hindistan’ın bunu amaçlayan Chandrayaan-2 misyonu da 2019’da başarısız olmuştu. Hindistan’ın Ay’ın Güney Kutbu’nda incelemeler yapmak için gönderdiği uzay aracı Chandrayaan-3’ün ise 23 Ağustos’ta yüzeye yumuşak iniş yapması planlanıyor. Engebeli arazi bölgeye inişi zorlaştırıyor, ancak buzu keşfetmenin ödülü tarihi olabilir Zira bu buz yakıt ve oksijen elde etmenin yanı sıra içme suyu için de kullanılabilir. (DIŞ HABERLER)
Hindistan’ın ardından Rusya da açıkladı: Yaklaşık 50 yıl sonra Ay’a uzay aracı gönderiyor
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***