Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rus uzay aracı Luna-25 Ay yörüngesine girdi

Rus uzay aracı Luna-25 Ay yörüngesine girdi


– Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), ülkenin 1976’dan bu yana Ay’a gönderdiği ilk uzay aracı Luna-25’in Ay yörüngesine girdiğini duyurdu. Aracın tüm sistemlerinin normal şekilde çalıştığı belirtildi. Rusya böylece, Ay’ın güney kutbuna inen ilk ülke olma hedefine bir adım daha yaklaşmış oldu.

BEŞ GÜN YÖRÜNGEDE KALDIKTAN SONRA İNİŞE GEÇECEK

Luna-25, dünyanın tek doğal uydusu olan Ay’ın etrafında yaklaşık beş gün boyunca dönecek ve ardından 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna yapılması planlanan yumuşak iniş için rotasını değiştirecek. Kabaca küçük bir araba büyüklüğünde olan Luna-25’in, son yıllarda NASA ve diğer uzay ajanslarındaki bilim insanlarının kraterlerde donmuş su izleri tespit ettiği güney kutbunda bir yıl boyunca çalışması hedefleniyor. Sovyetler Birliği’nin 1976’daki Ay görevi Luna-24’ten bu yana hiçbir Rus uzay aracı Ay yörüngesine girmedi.

11 AĞUSTOS’TA FIRLATILMIŞTI

Luna-25, 11 Ağustos’ta Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı. Ay’da yaklaşık 1 yıl süreyle araştırmalar yapacak Luna-25, su aramanın yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların ay yüzeyindeki etkilerini de inceleyecek. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version