Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prigojin’in uçağında ‘son 30 saniye’ ayrıntısı: ‘Her ne olduysa, çok hızlı oldu’

Prigojin'in uçağında 'son 30 saniye' ayrıntısı: 'Her ne olduysa, çok hızlı oldu'

Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in, Ukrayna savaşında yetersiz bulduğu Rus ordusuna başkaldırısından tam iki ay sonra, Moskova’nın kuzeyinde düşen özel uçakta öldüğünün açıklanması sonrasında gözler, olayın nasıl gerçekleştiğine çevrildi. Wagner’le bağlantılı sosyal medya hesaplarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e suikast suçlaması yöneltilirken, uçağın vurulduğu da iddia edildi.

Pek düşen uçakla ilgili neler biliniyor?

Uçuş takip sitesi Flightradar24’ün verilerine göre, Embraer Legacy 600 model ve RA-02795 kuyruk numaralı uçak, Moskova-St. Petersburg uçuşunu yapıyordu. Buna göre uçak, yerel saatle 18:19 sularında Tver Oblastı’ndaki Kuzhenkino köyünün yakınlarına düşmesinden önceki son 30 saniyeye dek herhangi bir sorun yaşamadı. Ancak son 30 saniyesi içinde aniden düşüşe geçti.

‘HER ŞEY ÇOK HIZLI GELİŞTİ’

Kuruluşun yöneticilerinden Ian Petchenik, Reuters ajansına açıklamasında uçağın “aniden dikey biçimde düşüşe geçtiğini” söyledi. Petchenik, uçağın 30 saniye içinde, seyretmekte olduğu 28 bin feet yükseklikten bir anda 8 bin feetten daha uzun bir mesafe boyunca alçaldığını söyledi. “Her ne olduysa, çok hızlı oldu” diyen Petchenik, “Her ne yaşandıysa, o andan sonra uçağı kontrol etmekte zorlanmış olabilirler ifadelerini kullandı. Uçuş uzmanı bununla birlikte, aniden başlayan düşüş öncesinde uçakta bir sorun yaşandığına dair herhangi bir gösterge olmadığını söyledi.

EMBRAER LEGACY 600’LERİN TARİHTE SADECE BİR ‘KAZA’SI VAR

Reuters ajansı, düşen uçağın güvenlik sicilini de inceledi. Buna göre, 2002 yılında hizmete giren ve 20 yıldan uzun süredir kullanılan Embraer Legacy 600 model uçakların tarihte sadece bir kaza kaydı var. Bu kayıt da, mekanik hata ile ilgili değil.

Bu olayda, Brezİlya Gol Havayolu şirketine ait bir Boeing 737-800 tipi uçak ile Brezilya’daki fabrikadan ABD’ye gitmekte olan bir Legacy 600 havada çarpışmıştı. Boeing’deki 154 yolcunun tamamı ölürken, Embraer’in pilotu güvenli bir biçimde inmeyi başarmıştı.

2019’DAN BERİ YAPTIRIM ALTINDAKİ UÇAK

Embraer firmasından yapılan açıklamada ise Rusya’daki olaydan haberdar oldukları ancak vaka konusunda daha fazla bilgi sahibi olmadıkları belirtildi. Şirket, söz konusu jetin 2019’da uluslararası yaptırıma tabi tutulduğunu ve bu tarihten beri de kendilerinden bakım hizmeti almadığını açıkladı.

‘BELARUS’A DA BU UÇAKLA GİTMİŞTİ’

Bir sektör kaynağı ise Reuters’a açıklamasında, Flightradar24’te kuyruk numarası RA-02795 olarak görülen uçağın, Prigojin’i silahlı isyanı sonrasında Belarus’a taşıyan lüks jet ile aynı araç olduğunu ileri sürdü.

İKİNCİ UÇAK İDDİASI

Öte yandan, Flightradar24, Prigojin’le bağlantılı olduğu iddia edilen ikinci bir uçağın da eş zamanlı olarak St. Petersburg kentine gitmekte olduğunu, ilk uçağın düşmesinden hemen sonra rotasını değiştirerek Moskova’ya dönerek iniş yaptığını da ileri sürdü.

EN SON AFRİKA’DA GÖRÜLDÜ

Ukrayna’daki savaşı destekleyen ancak ordu yönetiminin yanlış kararlar aldığını savunan Prigojin, Putin’e en yakın isimlerden biri olarak bilinmesine rağmen haziran ayında sürpriz biçimde silahlı bir başkaldırıya imza atmıştı. Prigojin ve beraberindeki askerlerin Ukrayna sınırından Moskova’ya yürüyüşü, Putin’in en yakın müttefiklerinden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun başlattığı müzakere süreciyle son bulmuştu. Prigojin en son, “uçak kazasından” bir gün önce yayınlanan bir videoda, Afrika’da Wagner için asker toplarken görülmüştü.

Söz konusu uçağın düştüğü haberi sonrasında ise isminin yolcu listesinde olduğu açıklanmış ancak olay sırasında uçakta bulunup bulunmadığına dair bir bilgi verilmemişti. Yaklaşık iki saat sonra Wagner’le bağlantılı Telegram kanalı Gray Zone Prigojin’in öldüğünü duyurmuş, kısa süre içinde de Rus Havacılık Dairesi Rosaviatsia’dan teyit gelmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version