Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paraguay, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyor

Paraguay, İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyor


– Güney Amerika ülkesi Paraguay’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağı açıklandı. Açıklama, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in Paraguay’da yemin ederek göreve başlayan Santiago Pena’yla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Cohen, “Kudüs’te Paraguay Büyükelçiliği ile Asuncion’da İsrail Büyükelçiliği’nin açılması, İsrail’in bölgesel ve uluslararası konumunu ve ülkeler arasındaki önemli bağları güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

AÇILIŞI DEVLET BAŞKANI YAPACAK

İsrail Dışişleri Bakanlığı büyükelçiliğin açılışını gelecek bir yıl içinde Paraguay Devlet Başkanı’nın yapacağını duyurdu. Dışişleri Bakanı Cohen’in de sözlerine yer verilen açıklamada, Kudüs’ün “uluslararası statüsünü güçlendirmeye devam edildiği” öne sürüldü.

ABD 2018’DE KUDÜS’Ü İSRAİL’İN BAŞKENTİ OLARAK TANIMIŞTI

İsrail, tek taraflı şekilde Kudüs’ün bütün ve birleşik başkenti olarak kabul ederken, Filistinliler, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini savunuyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump da, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in “başkenti” olarak tanımış ve ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini 14 Mayıs 2018’de resmen Kudüs’e taşımıştı. Paraguay da büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı kararlaştırmış ancak hükümet değişikliği üzerine 2018’de karardan vazgeçmişti. ABD, büyükelçiliğini Tel Aviv’e taşıma kararı alan Paraguay’a baskı yapmış, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence, dönemin Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez’i telefonla arayarak kararını geri almasını istemişti. Büyükelçiliğini Kudüs’e götüren Honduras’ın da bundan geri adım atarak, elçiliğini yeniden Tel Aviv’e taşımasının gündemde olduğu belirtiliyor.

BAZI ÜLKELER DE TİCARİ OFİS AÇTI

Bazı ülkeler ise büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımayı düşündüklerini açıkladı ancak henüz bu yönde bir adım atmadı. Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkeler de Kudüs’te ticari ofis açıldığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version