Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da Hristiyanlar’a yönelik saldırılar: 120’den fazla kişi tutuklandı

Pakistan’da Hristiyanlar’a yönelik saldırılar: 120’den fazla kişi tutuklandı

Pakistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Jaranwala şehirde binlerce Müslümanın kiliseleri yakmasının ve evleri tahrip etmesinin ardından 120’den fazla kişi tutuklandı.

Jaranwala’daki şiddet, iki Hıristiyan erkeğin bir Kur’an nüshasından sayfalar kopardığı iddiasıyla alevlendi. Toplanan binlerce Pakistanlı bölgedeki kiliselere ve Hristiyanların evlerine saldırdı. 17 Kilise ciddi şekilde zarar görürken, polis 120’den fazla kişinin tutuklandığını duyurdu.

Jaranwala’nın da içinde bulunduğu Faysalabad bölgesinde yedi gün boyunca halkın toplanması da yasaklandı. Kuran’a zarar vermekle suçlanan iki kişi tutuklandı ve Pakistan’da ölümle cezalandırılan dine hakaret suçundan haklarında soruşturma başlatıldı.

Dine hakaret suçlamalarında zaman zaman ölüm cezası verilse de bu ceza hiçbir zaman infaz edilmedi. Ancak sadece dine hakaret suçlaması bile bazen linç ve cinayetlere varan geniş çaplı ayaklanmalara yol açabiliyor.

BBC’ye göre, polis olaylara karıştıkları gerekçesiyle 120’den fazla kişinin tutuklandığını doğruladı. Polis bu kişilerin kimliklerini sosyal medya videoları aracılığıyla tespit etti.

Polis şefi, şiddet olaylarından sorumlu olduğundan şüphelenilen yüzlerce kişi hakkında beş dava açıldığını da sözlerine ekledi. Kimlik belirleme süreci tamamlandığında daha fazla tutuklama yapılması bekleniyor.

İki yıl önce dine hakaretle suçlanan Sri Lankalı bir adam öfkeli bir kalabalık tarafından öldürülmüş ve cesedi ateşe verilmişti. 2009 yılında Pencap’ın Gorja bölgesinde bir grup, İslam’a hakaret etmekle suçladıkları yaklaşık 60 evi yakmış ve 6 kişiyi öldürmüştü.

Pakistan dine hakaret yasasını (Blasphemy law) 19’uncu yüzyılda İngilizlerden almıştı. Birleşik Krallık’ta dine hakaret yasası 2008’e kadar yürürlükte kaldı. İslamabad 1980’lerde İslam’a hakarete ölüm cezası da dahil olmak üzere daha ağır cezalar getirdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version